Presidentti Sauli Niinistö keskittyi uudenvuoden puheessaan erityisesti kolmeen asiaan sanoen, että mielessämme on nyt kolme suurta kysymystä: turvallisuus, talous ja ympäristö. Hän sanoi myös, että me olemme vakaa yhteisö ja että meillä on hyvän elämän perusedellytykset edelleen olemassa. Niinistö totesi puheessaan, että tutustuimme itsenäisyyspäivän aikaan 101-vuotiaaseen veteraaniin, elämänosaajaan Hannes Hynöseen, ja puheensa lopuksi hän muisteli Hynösen viisaita ajatuksia.

Viime vuonna näimme monia hienoja kulttuuritilaisuuksia ja -tapahtumia ja koimme unohtumattomia elämyksiä. Listasin niistä joitakin sellaisia, jotka aivan erityisellä tavalla tekivät vaikutuksen ja jäivät mieleen.

Tammikuussa kävin Kirstin kanssa Espoon modernin taiteen museossa katsomassa näyttelyä Kuriton kaunosielu / Birger Kaipiaisen keraamisia fantasioita. Kaipiaisen keraamiset seinälautaset olivat kauniita ja erittäin vaikuttavia. Helmikuussa katsoimme Antin kanssa Kravis Centerissä West Palm Beachissa näytelmän War Horse (sotahevonen), joka oli hieno ja tunteikas tarina irlantilaisesta nuoresta miehestä ja hänen hevosestaan ensimmäisen maailmansodan aikaan. Maaliskuussa menimme Rianan kanssa Helsingin Kaupunginteatteriin katsomassa näytelmää Onneli ja Anneli. Esitys oli viihdyttävä ja meillä oli Rianan kanssa mukava teatterimatka.

Huhtikuussa menin Erkkolaan katsomaan ja kuuntelemaan, kun sopraano Anu Hälvä ja häntä harmonikalla säestänyt Virve Jääskeläinen esittivät argentiinalaisen tango nuevon luojan Astor Piazzollan ja  laulaja Amelita Baltarin suhteesta kertovan tangomonologin Amelita. Tarinan ja musiikin yhdistelmä toimi erinomaisesti. Huhtikuussa Taidetehtaalla esitettiin salonkimusiikkinäytelmä Tuokiokuvia Albert Edelfeltin ateljeesta, jonka henkilöinä oli Albert Edelfeltin perheenjäseniä ja ystäviä sekä hänen maalaustensa malleja. Edelfeltiä esittänyt Jaakko Huotari oli häkellyttävällä tavalla Albert Edelfeltin näköinen ja oloinen. Toukokuussa sopraano Laura Pyrrö piti Erkkolan taiteilijakodissa painisti Tiina Korhosen säestyksellä konsertin Tell me the Truth about Love, joka oli mukavan intiimi ja lämmintunnelmainen tilaisuus. Kesäkuussa Halosenniemessä oli Kallio-Kuninkalan Kamarimusiikki -festivaalin tapahtuma, jossa oli kaksi pienimuotoista konserttia ja niiden väliajalla esitelmä Pekka Halosen matkasta Lapinlahdelta Tuusulaan. Väliajalla oli myös tilaisuus tutustua Halosenniemen kesänäyttelyyn Lunta ja kirsikankukkia. Tilaisuus oli mukava ja monipuolinen taidekokemus.

Savonlinnan oopperajuhlien esityksissä on aina erityinen tunnelma, mutta heinäkuussa Olavinlinnassa  näkemämme  Madama Butterfly -ooppera oli ehkä parhain oopperajuhlilla näkemistämme oopperoista ja Helena Juntunen oli upea sekä nuorena että aikuisena Madama Butterflyna. Elokuussa Pellingissä näkemämme Vägen hem -näytelmä kertoi Tove Janssonin ja hänen elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän suhteesta Pellinkiin ja sen asukkaisiin. Tarina kerrottiin yhdeksän aidon Toven ja Tuulikin maailmalta lähettämän postikortin johdattelemana. Esityksessä kaikki oli kohdallaan; tarina ja näyttämö aivan meren rannassa. Elokuussa kävimme kesäteatteriesityksessä myös Latoteatterissa, jossa esitettiin kirjailija Kirsti Mannisen kirjoittama Aino-näytelmä. Se kertoi Aino Sibeliuksen tarinan. Syyskuun 20. päivänä kävimme Ainolassa, jossa juhlistettiin Jean Sibeliuksen kuoleman 57-vuotispäivää. Ensin osallistuimme Ainolan salissa pidettyyn pienimuotoiseen konserttiin, jossa esiintyi Imperial Collegen Sinfoniaorkesterin jäseniä ja sen jälkeen pidettiin Ainolan puistossa toinen konsertti, jossa esitettiin Sibeliuksen säveltämää musiikkia ja mieskuorolauluja. Esiintyjinä olivat puhallinorkesteri Kellokosken Soittokunta ja kuoro, jossa oli laulajia Järvenpään, Keravan ja Tuusulan mieskuoroista. Konsertit olivat hieno Sibeliukselle omistettu tapahtuma.

Lokakuussa soitettiin Sipoon kirkossa Beethovenia, kun Tapiola Sinfonietta solistinaan viulisti Réka Szilvay soitti muun muassa Beethovenin Viulukonserton. Beethoven-konsertti oli todella vaikuttava elämys. Lokakuussa näin myös Didrichsenin peruskorjatussa taidemuseossa hienon Edvard Munchin taidetta esittelevän näyttelyn. Marraskuussa olimme Floridassa Suomi Talolla tilaisuudessa, jossa ihastuttava suomalainen Taina Elg kertoi tanssijan ja näyttelijän urastaan Amerikassa. Tilaisuuden toisessa osassa pianisti Marja Kaisla soitti flyygelillä muun muassa Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlan merkeissä Sibeliuksen pienosävellyksiä. Joulukuussa kävimme muutamassa joulukonsertissa, joista vaikuttavin oli Prima Vista -kuoron konsertti Järvenpään kirkossa. Mamma Mia! -musikaali Svenska Teaternissa joulukuun lopussa oli hyväntuulisuudessaan myös yksi vuoden kohokohtia. Se oli taitavien laulajien ja tanssijoiden esitys, jossa soi kaunis ABBAn musiikki.