Tapasin Kirsti pitkästä aikaa Helsingissä. Koska kesänaapurimme, jolla on Porvoossa autokorjaamo, haki eilen autoni huollettavaksi ja katsastettavaksi ja palauttaa sen tänään illalla, menin Helsinkiin bussilla. Olin bussin ainoa matkustaja koko matkan Söderkullasta Helsinkiin asti.

Tapaamisen aluksi kävimme Kirstin kanssa lounaalla Kampissa Thai Orchid Restaurantissa, jossa söimme kevyesti friteerattua kananrintaa maustettuna tuoreilla yrteillä, korianterilla, chilillä ja limemehulla. Annoksen kanssa tuli iso lautasellinen tuoretta, raikasta salaattia. Ruoka oli maistuvaa ja hyvin valmistettua ja annokset olivat jopa hieman turhankin runsaat ainakin meille.

Lounaan jälkeen päätimme mennä vieressä olevaan Tennispalatsiin katsomaan Helsingin Taidemuseo HAMin näyttelyitä. Tällä hetkellä museossa on menossa näyttely ”Rakkaudella Heino”, jossa on esillä teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta. Raimo ja Raini Heino sekä heidän poikansa Rauli Heino ovat keränneet merkittävän kokoelman suomalaisten nykytaiteilijoiden töitä. Säätiön kokoelmissa on 223 taiteilijan töitä, kaikkiaan 1416 teosta: maalauksia, veistoksia, piirustuksia, valokuvia ja liikkuvan kuvan teoksia. Teokset ovat ajallisesti 1950-luvulta tähän päivään.

Teokset ovat Heinojen hankkimia, ja hankinnat perustuvat heidän yhteisiin mieltymyksiinsä. Minua teokset eivät hirveästi puhutelleet. En ole oppinut katselemaan nykytaidetta enkä erityisesti siitä innostu. Kuitenkin on kiinnostavaa aina välillä käydä katsomassa, minkälaista nykytaidetta tehdään.

HAMissa oli esillä myös Tove Janssonin tuotantoa, muun muassa kaksi feskoa: ”Juhlat kaupungissa” ja ”Juhlat maalla”. Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuonna 2014 Ateneumissa oli Tove Janssonin elämäntyöstä laaja näyttely, jossa esiteltiin Janssonia taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana, ja kun kävin siihen aikanaan tutustumassa, tähän pienimuotoiseen näyttelyyn emme keskittyneet muuten kuin katsomalla esillä olevat teokset.

HAMissa on parhaillaan myös ”Hamin juuret” -näyttely, jossa on esillä vuonna 1976 Helsingin kaupungille lahjoitetun Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelman teoksia. Kokoelma käsittää 1900-luvun suomalaisten taiteilijoiden töitä, kaikkiaan 448 teosta, jotka muodostavat Helsingin taidemuseon kokoelmien ytimen. Tässä näyttelyssä oli esillä 60 teosta 27 eri taiteilijalta, muun muassa Tyko Sallisen, Ellen Thesleffin, Marcus Collinin, Alvar Cawénin, Jalmari Ruokokosken sekä Rafael Wardin teoksia. Tämä näyttely oli näistä esillä olevista kiinnostavin, ja sen parissa vietimmekin melko pitkän ajan. Tapaamisemme päätteeksi kävimme vielä juomassa kaktusteet Café Picnicissä.

Bussi Söderkullaan lähti puoli kuuden aikaan. Matka linja-autoasemalta oopperan risteykseen kesti melkein puoli tuntia. Kuulin myöhemmin, että Helsingissä pelattiin illalla HJK:n ja HIFK:n välinen jalkapallo-ottelu, mikä aiheutti liikenneruuhkia.