Orkideat.jpg

Nämä kaikki seitsemän orkideaa ovat jo keväällä aloittaneet uudelleenkukinnan, joka jatkuu edelleen. Ihan kiva, sillä aina nämä kodin kukkien ja viherkasvien hoitotoimet eivät ole onnistuneet.

Vanha pöytätietokone sai mennä, kun se oli jo niin vanha, ettei sitä voinut edes kytkeä yhteen uuden tulostimen kanssa. Tilalle hankin kannettavan tietokoneen, johon hankin myös langattoman näppäimistön ja hiiren. Asennukset tehtiin Porvoon Powerissa nopeasti ja asiantuntemuksella. Vanhasta koneesta siirrettiin suuri määrä kuvia ulkoiselle kovalevylle. Muut tiedostot, joita niitäkin oli huomattavan paljon, siirsin itse ulkoiselle kovalevylle ennen kuin vein koneen liikkeeseen. Samalla vein liikkeeseen Floridasta ostamamme kannettavan tietokoneen, joka sekin oli tietokoneiden ikäasteikolla jo vanhus.

Kun toin uudet laitteet kotiin, minun ei tarvinnut tehdä juuri muuta kuin käynnistää kone ja alkaa käyttää sitä. Vähän aiemmin ostamani tulostin oli sekin valmiiksi kytketty tietokoneen kanssa ja toimi hienosti. Vanha kone oli hidas, sen avaaminenkin kesti kauan ja se oli opettanut kärsivällisyyttä, joten nyt tuntuu juhlalliselta, kun kaikki toimii nopeasti. Olin niin tyytyväinen, että kirjoitin palautteen sekä koneen minulle myyneelle että asennukset suorittaneelle powerilaiselle. Edelleenkin reilu kuukausi koneen hankkimisen jälkeen ilahdun joka kerta, kun käynnistän koneen.

Tietotekniikka-asioissa on tosi tärkeää, että asiakaspalvelija pystyy asettumaan asiakkaan asemaan ja ymmärtää, miten asioita kannattaa selvittää sellaiselle, jolle kaikki termitkään, kuten nyt vaikka suoritin, näytönohjain tai sarjaportit, eivät ole tuttuja. Silloin asioinnista jää hyvä mieli, kun asiakkaan ei ole tarvinnut tuntea olevansa nykyasioista mitään ymmärtämätön muinaisjäänne.

Olen käyttänyt henkilökohtaista tietokonetta siitä lähtien, kun niitä alettiin toimistoihin hankkia. Tein myös Helsingin kauppakorkeakoulun Liiketaloustieteen hallinnon koulutusohjelmassa työn ohessa 1980-luvulla opiskellessani gradunkin otsikolla "Toimistoautomaation käyttöönoton aiheuttamat muutokset yrityksessä ja henkilöstön suhtautuminen näihin muutoksiin yrityksen eri hierarkiatasoilla". Aihe oli siihen aikaan hyvin ajankohtainen, kun henkilökohtaisia tietokoneita alkoi ilmestyä vähitellen työpaikoilla ihmisten työpöydille ja mietittiin, mitä muutoksia ne aiheuttavat ihmisten töihin ja riittääkö kaikille enää töitäkään. Paljon on sillä rintamalla sen jälkeen tapahtunut ja muuttunut. Ja vaikka olenkin käyttänyt tietokonetta vuosikymmeniä, monet siihen liittyvät termit kuulostavat edelleenkin oudoilta ja hämmentäviltä.