Ylen Puoli seitsemän -ohjelman "Juhat luonnossa" -jaksossa Juhat Laaksonen ja Roiha pohtivat keskiviikkona itsenäisyyspäivän jälkeisissä tunnelmissa, mikä olisi Suomen suomalaisin eläin, ja pohdinnan tuloksena Juha Laaksonen päätyi telkkään. Perusteluna tälle valinnalle esitettiin, että telkkä pesii koko Suomessa, se on aika yleinen, suurin osa Euroopan kannasta on suomalaisia telkkiä, sillä on pitkä historia ja se on hyvä munimaan.

Hyvä valinta! Tämä ilahdutti kovasti meitä, joiden pihapiirin kuuteen telkänpönttöön taas kolmen kuukauden kuluttua aletaan odottaa telkkiä. Toivottavasti telkkäemo löytää myös pihan uusimpaan, kesän alussa ripustettuun lahjapönttöön.

 

P1250917 (2).JPG

Tässä telkänpöntössä ei ole vielä pesitty.

Telkkä on aika yleinen; Hangelbyträsketilläkin se on yleisin vesilintu, ja siellä on joka kesä useita telkkäpariskuntia. Telkällä on pitkä historia; telkän, jota Suomessa on vanhastaan kutsuttu myös sotkaksi, pitkästä historiasta kertoo Kalevalan ensimmäinen runo: "Maailman muodostuminen", jossa kerrotaan, miten maailma syntyy sotkan rikkoutuneista munista. Telkkä on hyvä munimaan; meidänkin telkänpöntöissämme on ollut enimmillään neljätoista munaa, useimmiten niitä on ollut vähintään kymmenkunta.

 

PICT0196.JPG

Pöntössä on neljätoista telkänmunaa, kuva vuodelta 2008.

 

P1270036 (2).JPG

Tämän vuoden keväällä tässä pöntössä pesi telkkä, mutta sen jälkeen orava rakensi sinne pesänsä ja pani risuja ristiin pöntön suuaukolle estämään muilta sisäänpääsyn. Kuva on juhannusviikolta, jolloin tämä nuori telkkänaaras etsi itselleen sopivaa pesäpönttöä ensi kevääksi. Pitkään se viipyi pöntön katolla ja välillä yritti nähdä sisään pöntön aukosta.