Punarinta%202.jpg

 

Pääsiäisen aikaan kuuluu minun mielestäni perheenjäsenten tapaamisen lisäksi oleellisesti pääsiäisaiheinen konsertti, lukemista, kevään edistymisen seurantaa ja ruokapöydässä ainakin lampaan lihaa sekä mämmiä.

Tämän vuoden pääsiäiskonsertti oli pitkäperjantaina Sipoon kirkossa esitetty Giovanni Battista Pergolesin säveltämä Stabat Mater. Se on kärsimysajan sävelteos, joka "kuvaa Maria-äidin surua ja tuskaa poikansa ristin juurella". Stabat Materin esittivät Elina Rantamäki, sopraano, Tuula Saarensola, altto sekä jousikvartetti; Elina Pakkila, viulu, Johanna Ovaska, viulu, Marja Jukkola alttoviulu ja Kristiina Hirvonen sello sekä Anna Orasmaa, urut. Sävelteos oli kaunis ja kirkossa oli mukavasti yleisöä.

Pääsiäisluettavana oli muun muassa Juhani Suomen Suomen tasavallan presidentit -kirja (Tammi, 2023, 528 sivua, 1050 grammaa), joka jonkin aikaa sitten jäi kesken toiseksi viimeisen presidentin Tarja Halosen jälkeen. Sauli Niinistöstä kertova luku päätti kirjan, jossa oli paljon kiinnostavaa ja uuttakin tietoa presidenteistämme ja Suomen poliittisesta tilanteesta eri presidenttien aikana. Kevyempää kirjallisuutta olivat Satu Rämön Islantiin sijoittuvan huippusuositun Hildur-dekkarisarjan toinen osa Rosa & Björk (WSOY, 2023, 360 s.) ja Donna Leonin rikosmysteeri Hyvän nimissä (Otava, 2024, 331 s.). Ja lukemisen lisäksi ajankuluna oli ristikoiden, erityisesti piilosanojen, ratkomista sekä yksi elokuva.

Pääsiäisen elokuvana katsottiin kotimainen Kuolleet lehdet (2023), joka on Aki Kaurismäen kahdeskymmenes elokuva. Sen pääosia esittävät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen, ja se kertoo kahdesta yksinäisestä työläisestä Ansasta ja Holapasta, jotka asuvat Helsingissä, tutustuvat ja kiinnostuvat toisistaan, mutta joiden parisuhteen muodostuminen takkuaa erityisesti Holapan alkoholinkäytön mutta myös epäonnisten sattumusten takia. Elokuva on kuvattu aika lohduttomissa ympäristöissä, mutta jollain tavalla tarinaan on kuitenkin saatu mukaan toivon pilkahdus.

Kevättä edistin levittämällä kattolumikasoja, mikä nopeuttikin huomattavasti lumien sulamista pihassa. Kevään edistymistä seurattiin Martin kanssa Hangelbyträsketille tehdyn kävelyretken aikana. Järvi on vielä tukevasti jäässä eikä siellä siksi tietenkään näkynyt vesilintuja. Kurkien huutelua kuitenkin kuultiin, vaikka huutelijoita ei nähtykään. Kevätmuuttajia on myös jo näkynyt lintujen ruokintapaikalla; tuttu sepelkyyhkypari, peippo sekä punarinta.

Pääsiäiseksi hain Lindroosin lihasavustamosta karitsanlihaa; paahtopaistipihvejä savustettua paahtopaistia sekä makkaraa. Niiden laatu on aina taattu ja maku erinomainen. Niiden lisuke, maukkaat valkosipuliperunat, hankittiin valmiina Söderkullan S-marketin palvelutiskiltä. Ja mämmiä syötiin pääsiäisen aikaan ja vähän jo sitä ennenkin.