Tänään on Suomen Luonnon päivä, joten se on sopiva päivä matkustaa viikoksi luonnon helmaan. Aamukahdeksalta lauantaina lähdettiin ajamaan Suomussalmen Hossaan, josta olimme vuokranneet viikoksi Metsähallituksen mailta Iso-Valkeinen-järven rannalta Hirvastupa-nimisen vuokrakämpän. Edellisen kerran vietimme viikon samassa kämpässä syyskuussa 2012. Mökissä ei ole sähköä, joten matkapuhelimen lataus ja läppärin käyttö ei onnistu muualla kuin yhdeksän kilometrin päässä olevassa Hossan Luontokeskuksessa.

 Ajomatkaa Sipoosta Hossaan oli runsaat 700 kilometriä ja perillä olimme iltapäivällä. Matkalla pysähdyimme vain kerran tankkaamaan ja toisen kerran pysähdyimme toistakymmentä kilometriä ennen Iisalmea Väisäsen Kotilihan myymälä-kahvilaan juomaan kahvit ja syömään heidän erinomaiset savulammassämpylänsä. Ostimme myös hieman evästä mukaan.

Radio on oiva matkaseuralainen. Kuuntelimme matkalla Radio Suomen ohjelmaa, jossa kerrottiin lauantain tapahtumista eri puolilla Suomea. Yle Puheesta kuuntelimme MM-kisalähetystä Pekingistä. Haimme Hirvastuvan avaimen Hossan Luontokeskuksesta, josta oli vielä hieman matkaa Hirvastuvalle. Purimme tavarat autosta, lämmitimme saunan ja saunoimme. Illalla kuuntelimme radiota hämärtyvässä illassa. Illalliseksi söimme saunan kiukaalla lämmitetyt makkarat ja Väisäsen Kotilihasta ostamamme pienen porokukon. Hossassa taivas oli pilvessä ja illalla satoi kevyesti jonkin aikaa. Meillä on mukanamme led-valaisimia ja otsalamppujen kanssa voimme lukea.