P1150235 (2).JPG

Manaatit uiskentelevat FPL:n kaasuturbiinien jäähdytysvesissä.

Tammkuu 2018 oli Floridassa normaalia kylmempi. Sarja voimakkaita arktisia ilmavirtauksia tammikuussa aiheutti sen, että maaliskuussa 2016 Floridassa alkanut ja lähes kaksi vuotta kestänyt normaalia korkeampien kuukausilämpötilojen jatkumo katkesi. Vuosi 2017 oli historian tähän mennessä toiseksi lämpimin vuosi, lämpimin oli 2015. Kylmä sää on saanut aikaan sen, että West Palm Beachissa Florida Power & Light Co:n sähkölaitoksen manaattilaguunassa on ollut manaatteja lämmittelemässä FPL:n kaasuturbiinien jäähdytysvesissä. Kävimme torstaina katsomassa näitä sympaattisia eläimiä, joitka uiskentelivat tai lepäilivät paikoillaan veden alla. Ne ovat suurimman osan ajastaan kokonaan veden alla, mutta aina välillä ne pistävät päänsä veden pinnan yläpuolelle, aukaisevat sieraimensa suuriksi ja sukeltavat saman tien takaisin veden alle. Paikalla oli noin sata manaattia, mukana myös muutamia poikasia. Hyvin monilla aikuisista manaateista oli selässään veneiden potkurien aiheuttamia jälkiä.

Trump saapui eilen perjantaina vaimonsa Melanian ja poikansa Barronin kanssa Floridaan. Tämänkertainen vierailu Mar-a-Lagossa on kahdestoista Trumpin presidenttikaudella. Turvajärjestelyt astuivat voimaan perjantaina aamulla, jolloin joitakin teitä suljettiin ja liikenteessä oli odotettavissa viivästyksiä sunnuntai-iltaan asti. Trumpilla on ollut kahdeksantoista päivää yhteen menoon taukoa golfinpeluussa, joten nyt hän tuli tänne muun muassa pelaamaan golfia jollakin Palm Beachin piirikunnassa olevista golfkentistään. Missä Trump katsoo Super Bowlia sunnuntaina, siitä ei vielä ole tietoa. Yleensä hän on seurannut sitä West Palm Beachissa Trump International Golf Clubilla.

 

P1150332.JPG

Priscilla-papukaijakala on valmistettu muovileluista, poijuista, kalastusvieheistä, hammasharjoista, muovigranulaateista ja muista meristä löytyneistä muovijätteistä.

Perjantaina ajoimme West Palm Beachiin Mounts Botanical Gardeniin, jossa on kesäkuuhun asti menossa näyttely "Rantaan huuhtoutunut - taidetta merten pelastamiseksi: puutarha kohtaa meren". Eri puolilla puutarhaa on kymmenen taideteosta, jotka on käsityönä rakennettu valtameristä löytyneistä muovijätteistä. Teosten rakennusaineina on käytetty muun muassa poijuja, kalastusvieheitä, muovipulloja, pullonkorkkeja, muovileluja, hammasharjoja, tupakansytyttimiä, varvassandaaleja, kengänpohjia, öljykanistereita, aurinkolaseja ja vessanpyttyjä.  Teosten tarkoitus on kiinnittää kävijöiden huomio merien suojeluun ja siihen, miten monella tavalla muovijätteet tuhoavat elämää merissä.

Jokainen taideteos tarkasteli muovijätteiden vaikutuksia hieman eri näkökulmasta. Yhtenä näkökulmana oli Amerikan itsenäisyyspäivän, heinäkuun neljännen, valtaisat ilotulitukset, joiden seurauksena vesistöihin joutuu suuret määrät muovia. Vesi- ja virvoitusjuomapullot ovat yksi suurimmista muovijäteongelman aiheuttajista. Kalat ja linnut luulevat meressä olevia muovituotteita ruoaksi ja syövät niitä erehdyksessä. Ryhävalaita metsästettiin aikaisemmin niin, että ne lähes kuolivat sukupuuttoon, nyt kanta on saatu elpymään. Merien muovijätteet uhkaavat kuitenkin myös niiden elämää. Merikilpikonnat eivät havaitse eroa muovipullojen ja meduusojen välillä, ja tämä erehdys on niille kohtalokas.

Kiinnostavan ja puhuttelevan "Rantaan huuhtoutunut" -näyttelyn yksi viesti oli, että ainoa, mitä saamme rannalla liikkuessamme sinne jättää, ovat jalanjälkemme.