DSCN3338.JPG

Suomi Talon ilmoitustaululla mainostettiin musiikkikertomusta Jean Sibeliuksesta.

Helsingin Sanomien päätoimittajana vuosina 1991 - 2010 toiminut toimittaja Janne Virkkunen on käymässä Floridassa, jossa hänellä on sukulaisiakin. Tänään hän piti Suomi Talolla esityksen isoisoisästään Jean Sibeliuksesta. Janne Virkkunen on Jean Sibeliuksen tyttären Ruthin pojan Erkin poika. Hän on syntynyt 8.12.1948 eli hänellä on sama syntymäpäivä kuin Jean Sibeliuksellakin. Janne Virkkunen kertoi, että koska hän syntyi Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä, oli itsestään selvää, että hänelle annettiin nimeksi Janne, jolla nimellä hänen isoisoisäänsä kotioloissa kutsuttiin.

Janne Virkkunen kertoi Jean Sibeliuksen sävellyksistä ja elämästä. Erityisesti hän tarkasteli Sibeliusta poliittisena säveltäjänä ja sitä, miten Sibelius vaikutti taiteellaan suomalaisen identiteetin muodostumiseen ja Suomen itsenäisyyden saavuttamiseen. Esityksen välissä kuunneltiin Sibeliuksen sävellyksiä YouTubesta. Kuulimme Finlandian loppuosan, Matti Lehtisen esittämän Laulun ristilukista, toisen sinfonian finaalin, Jääkärien marssin ja Andante Festivon.

Janne Virkkunen kertoi myös omia muistojaan Ainolan vierailuista siihen aikaan, kun Jean ja Aino Sibelius vielä elivät. Janne Virkkusen isä hoiti Sibeliuksen asioita ja usein sunnuntaisin Janne vieraili Ainolassa vanhempiensa kanssa. Hänen muistikuvissaan Sibelius oli mukava ja leppoisa isoisoisä.

Esitys oli mielenkiintoinen ja väkeä oli runsaasti Suomi Talolla sitä kuuntelemassa. Janne Virkkunen kertoi osallistuneensa Sibeliuksen 150-vuotisjuhlakonsertteihin muun muassa Suomessa ja Berliinissä. Saksassa on tänä vuonna järjestetty yli 300 Sibelius-konserttia. Janne Virkkunen kertoi myös Kansallismuseossa lokakuussa avautuneesta ja 13.3.2016 asti avoinna olevasta näyttelystä “Sibelius. Jokainen nuotti pitää elää”. Hänen mielestään se on kiinnostava ja hyvin tehty näyttely, jonne kannattaa mennä. Kansallismuseossa on erilaisia yleisötapahtumia näyttelyn aukiolon aikana ja lisäksi osa näyttelystä on verkossa mobiilisovellutuksena.

Floridalainen laulumies Jean Pellinen lahjoitti Janne Virkkuselle kopion Sibeliuksen Amerikassa vuonna 1929 säveltämästä kappaleesta “Siltavahti”, johon Väinö Sola on tehnyt sanat. Pellinen oli säilyttänyt alkuperäistä, Sibeliuksen omakätisesti kirjoittamaa sävellystä vuosikausia ja vuonna 2010 hän luovutti sen Sibelius-Akatemian Sibelius-museoon. Janne Virkkunen totesi arvostavansa suuresti saamaansa lahjaa ja ilmoitti todennäköisesti kehystävänsä sen. Hän lahjoitti puolestaan Suomi Talon kirjastoon sekä suomen- että englanninkielisen kirjan Minä & Sibelius: 20 näkökulmaa säveltäjämestariin, johon hän on kirjoittanut oman näkökulmansa Sibeliukseen. Kyseinen kirja valittiin vuoden 2014 parhaaksi taidekirjaksi.

Olemme juhlineet Sibeliusta täällä Floridassa kahdessa konsertissa ja tämän päivän esityksessä. Pian matkaamme Suomeen ja siellä Sibeliuksen juhlinta huipentuu hänen joulukuisen syntymäpäivänsä aikaan. Olen kuunnellut tätä kirjoittaessani YouTubesta Sibeliuksen sävellyksiä erilaisina esityksinä. Yksi vaikuttavimmista oli Rajaton-lauluyhtyeen tulkinta Valse triste -sävellyksestä.