Ylioppilaat juhlivat lauantaina 3.6. ja samana päivänä juhlivat monessa lukiossa myös riemuylioppilaat viidenkymmenen vuoden takaista ylioppilaaksipääsyään. Järvenpään lukiolla vietettiin sekä ylioppilaiden että riemuylioppilaiden juhlaa. Ylioppilaslakin sai yli 260 lukion ja aikuislukion oppilasta ja riemuylioppilasjuhlan viettäjiä oli 14. Minä olin Mirjan kanssa lupautunut Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioreiden hallituksen puolesta hoitamaan riemuylioppilaiden kahvitarjoilun. Kahden vuoden kuluttua pääsen sitten Järvenpään lukiolle viettämään omaa riemuylioppilasjuhlaani.

 

Isä täytti 90 vuotta 6.6., ja vaikka syntymäpäiväjuhla vietetäänkin vasta heinäkuussa, niin varsinaisen syntymäpäivän kunniaksi juotiin syntymäpäiväkahvit Paippisissa. Tähän tilaisuuteen osallistuivat myös Elisa-pappi Sipoon suomalaisesta seurakunnasta sekä isän Aulis-veli naapurista. Isä on vain kymmenen vuotta nuorempi kuin itsenäinen Suomi, joten hän on nähnyt melkein koko Suomen itsenäisyyden ajan.

 

20170608_115850.jpg

 

 

20170608_114301.jpg

 

Johanna Oraksen maalaus vuodelta 2016

 

Torstaina 8.6. Porvoon kulttuurinystävät järjesti opastetun kierroksen Näsin kartanon kesänäyttelyyn. Näsin kartanoa on kunnostettu, ja se on avattu yleisölle. Kartanossa toimii Galleria Hanna Kaarina, jonka Oodi Suomelle -kesänäyttelyyn galleristi Hanna Kaarina Syrjäläinen meidät tutustutti. Osallistuin Rianan kanssa näyttelyn opastukseen 24:n muun kulttuurinystävän kanssa. Näyttelyn taiteilijoita on kahdeksan. Paitsi näyttelyyn oli kiva tutustua myös kartanon päärakennukseen, joka joidenkin lähteiden mukaan on rakennettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa, joidenkin tietojen mukaan vuonna 1830. Kartanosta on kuitenkin mainintoja jo 1400-luvulta. Näyttely kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

 

20170608_131707.jpg

 

Taiteilija työnsä ääressä.

 

20170608_131203.jpg

 

Hanna Frosterus-Segerstrålen kolmesta lapsestaan tekemässä maalauksessa on edelleenkin tikanreiät nähtävissä reunoilla olevien tyttöjen kasvoilla, kun kuvassa keskellä oleva Lennart Segerstråle heitti suutuspäissään tikalla siskojensa kuvia.

 

Rianan ja Corinnen kanssa syödyn lounaan jälkeen Corinne lähti kuntosalille ja me Rianan kanssa jatkoimme taiteeseen tutustumista. Hanna Frosterus-Segerstråle 150 -näyttely on vielä tämän viikon avoinna Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa, joten se piti käydä katsomassa. Näyttelyn teemana on Taiteilija lastenkammarissa. Hanna Frosterus-Segerstråle syntyi vuonna 1867 ja hänen taiteellinen lahjakkuutensa havaittiin jo varhain. 16-vuotiaana hän aloitti opinnot Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä. Hanna opiskeli Pariisissa, ja kun hän palasi sieltä Suomeen, hän avioitui teologi Albert Segerstrålen kanssa. He saivat kaikkiaan kahdeksan lasta. Lapsista toiseksi vanhimmasta, vuonna 1892 syntyneestä Lennart Segerstrålesta tuli kuvataiteilija ja graafikko.

 

Hanna maalasi paljon lapsiaiheisia tauluja, mutta hänestä tuli myös arvostettu muotokuvamaalari. Hän oli yksi harvoista sen ajan naistaiteilijoista, joka pystyi menestyksekkäästi yhdistämään ammatin ja perheen. Tämän mahdollisti se, että perheessä oli palvelusväkeä ja että Albert-puoliso tuki vaimonsa taiteentekemistä osallistumalla lastenhoitoon.

 

Näyttelyn jälkeen poikkesimme vielä kahville ja mehulle Café Helmeen. Koska sää oli viileä ja sateinen, Porvoon vanhassa kaupungin kaduilla ja kahviloissa oli hyvin rauhallista.