20170509_112026.jpg

Aostan kaupungintalo.

20170509_112817.jpg

Aostan kaupunginmuuria.

Tiistaina lähdimme, Hilkka, Fransu ja minä,  jo ennen aamuyhdeksää ajamaan Italiaan Aostanlaaksoon ja Aostan kaupunkiin. Menimme sinne Sankt Bernhardin solan alittavan maantietunnelin kautta, koska solassa oli vielä lunta eikä sitä kautta päässyt ajamaan. Ajoaika St.-Mauricesta Aostan kaupunkiin oli noin puolitoista tuntia.

Täällä Euroopan sydämessä on paljon historiaa ja historiallisia paikkoja. Aostan kaupunkiin muun muassa perustettiin roomalainen siirtokunta jo vuonna 25 ennen ajanlaskun alkua ja siitä lähtien kaupungilla on ollut merkittävä asema Aostanlaaksossa. Kaupungissa on paljon vanhoja rakennuksia, muureja ja raunioita roomalaisajalta.

Aostan laakson pääelinkeino on talviurheilu, ja laaksossa onkin useita tunnettuja hiihtokeskuksia. Aostalainen ruoka on tuhtia alppiruokaa. Tunnetuin ruoka-aines on Fontina-juusto. Meidän lounaamme paikallisessa ravintolassa koostui alkulautasesta, jolla oli kuivattua lihaa ja makkaraa, väliruokana lounasmenuun kuului runsaasti juustoa sisältävä polenta-annos, minkä jälkeen syötiin juustokastikkeella kuorrutettua porsaanleikettä ja paistettuja perunoita. Jälkiruokana oli juustokakkua ja omenatorttua. Tämän runsaan ja juustopitoisen lounaan jälkeen vatsa olikin jo kovin täynnä.

Sää oli koko päivän aurinkoinen. Aostassa lämpötila oli korkeimmillaan 25 astetta, Sveitsin puolella päivän korkein lämpötila jäi hieman kahdenkymmenen asteen alapuolelle, joten Sveitsinkin sää on parantunut viikonlopun sateiden jälkeen.

Saint-Mauricesta, jossa Hilkan perhe asuu, on ensimmäiset maininnat jo 200-luvulta, joten tämäkin kaupunki on hyvin vanha. Kaksi vuotta sitten, kun kävin viimeksi Sveitsissä, Saint-Mauricen vuonna 515 perustettu luostari Abbaye de Saint-Maurice vietti 1500-vuotisjuhliaan. Se on läntisen maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva luostari.