20190718_133055 (2).jpg

Göstan huone.

Savonlinnasta oli lähes neljän tunnin ajomatka Mänttään, ja Mäntässä majoituimme Hotelli Mäntän Klubiin Göstan huoneeseen, jossa oli oma iso parveke. Myöhemmin illallisella hotellin ravintolassa tarjoilija kertoi, että se on hotellin paras huone ja että sitä kutsutaan myös kuninkaan huoneeksi, koska Ruotsin kuningas majoittui siellä ollessaan marraskuussa 2012 metsästysmatkalla Mäntässä, ja hän nukkui nimenomaan siinä sängyssä, jossa minä nyt nukuin.

 

P1230910.JPG

 

Serlachius-museo Gustafissa kiersimme dramatisoiduista kohtauksista koostuvan Paperiperkele-näyttelyn, jonka olemme jo muutamia vuosia sitten kiertäneet, mutta kiinnostava se oli vieläkin. Näyttelyssä kuljetaan läpi Mäntän ensimmäisen patruunan, kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachiuksen elämän, ja nähdään hänen elämänsä suuret ratkaisut, menestyksen hetket ja raskaat pettymykset.

 

P1230925.JPG

 

Sekä Gustafissa että Taidemuseo Göstassa on esillä Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide -näyttely, jossa esitellään taiteilijapariskunta Olga Gummerus-Ehrströmin ja Eric O. W. Ehrströmin elämää ja elämäntyötä. Olga (Olli) oli muotokuvamaalari, joka myös teki miehensä kanssa yhdessä lasimaalauksia, tekstiilejä ja muita koristetaiteen teoksia. Eric (Buclan) oli taiteilija ja taideteollisuusmies, joka teki tunnetuimmat työnsä arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saariselle.

Gustafissa esitellään Ehrströmien henkilöhistoriaa, Ericin taideteollisuutta ja pariskunnan yhteistyötä Gösta Serlachiuksen kanssa. Göstassa on esillä Olgan maalauksia ja piirroksia. (Serlachius-museot – näyttelyt 2019). Kiinnostava pariskunta, jonka elämä ja taide on hyvin vähän tunnettua.

 

P1230992.JPG

Helene Schjerfbeckin Punaposkinen tyttö vuodelta 1927 (Gösta Serlachiuksen taidesäätiö).

Taidemuseo Göstan kartanon uudessa näyttelyssä kiinnostavimpia töitä minusta olivat Helene Schjerfbeckin maalaukset ja Albert Edelfeltin Porilaisten marssi. Suuren osan näyttelyn teoksista olemme nähneet aikaisemmilla käynneillä, mutta tässä uudessa Kartanon klassikot -kokoelmaripustuksessa oli myös teoksia, joita emme olleet aikaisemmin nähneet.

Illalla söimme Mäntän Klubin ravintolassa erinomaisen illallisen; alkuruoaksi kantarellikeittoa tämän kesän kantarelleista, pääruoaksi Antti otti peuran filetta ja minä paistettuja ahvenfileitä, jälkiruoaksi minä otin tyrni-valkosuklaajäädykkeen, jonka kuitenkin söimme puoliksi.