Maanantaina mentiin Jarkon, Gian ja Rianan kanssa lounaalle Gumbostrandiin N'avetan Laituri -ravintolaan, joka merinäköaloineen on erityisesti kauniilla ilmalla viihtyisä ja tunnelmallinen ruokapaikka. Ilma olikin kaunis, ja kun ulkoterassipaikat olivat täynnä, menimme yläkertaan, josta oli mukava katsella merelle. Saatiinkin katsella aika kauan, kun jouduttiin odottamaan ruokaa tunnin verran, näin pitkästä odotusajasta ei kuitenkaan kerrottu etukäteen. Ruokaa tilatessamme tilausta vastaanottava henkilö sanoi, että rieskapizzoja ja joitakin muitakin listan ruokalajeja ei voinut tilata, kun "juustokuorma ei ole tullut, enkä minä tässä nyt voi juustoksi muuttua!" Vähän ihmetytti tällainen tiuskaisu, eihän se asiakkaiden vika ollut, että juustot olivat myöhässä. Aurajuustoa ilmeisesti oli varastossa, koska tilaamamme kana-aurajuustotäytteiset uuniperunat tulivat aikanaan ja olivat kyllä maukkaita. N'avetan Laituri on edelleenkin suosittu ruokapaikka, mutta meillä on jo aikaisemmilta vuosilta vastaavantyyppisiä kokemuksia; aika usein jokin listalla oleva ruokalaji on lopussa ja odotusajat ovat lounasaikaan turhan pitkiä.

Menimme lounaan jälkeen kahville Porvoontien varrelle LeipomoKahvila N'avettaan, josta meille oli luvattu kahvit Gumbostrandissa syömämme lounaan jälkiruoaksi. Parkkipaikka oli lähes täynnä ja sisällä oli jonkin verran jonoa; paikka on todella suosittu. Se on myös kodikas ja kauniisti sisustettu, ja kesäaikaan ulkona on useita istuinryhmiä, jossa voi juoda kahvinsa. Me joimme kahvit, minkä jälkeen minä lähdin kotiin ja Jarkon porukka jäi odottamaan seuraavaa valmistuserää lihapiirakoista, jotka ovat paikan ykköstuote ja jotka näyttävät melko usein pääsevan loppumaan ennen seuraavan erän valmistumista.

 

P1240753 (2).JPG

Hattulan Pyhän Ristin kirkko, kellotapuli ja viljamakasiini.

 

P1240669.JPG

 

P1240680.JPG

Aatami ja Eeva.

Tiistaina pääsin jälleen tutustumaan yhteen upeaan keskiaikaiseen harmaakivikirkkoon. Meidät oli kutsuttu lettukesteihin Ritvan ja Paavon kotiin Leppäkoskelle ja ennen sinne menoa ajoimme Hattulan Pyhän Ristin kirkolle. Kirkon ovi oli auki, ja kun menimme sisään siellä soi alttoviulu kauniisti. Kirkon opas toivotti tulijat tervetulleiksi soitollaan. Opastuskierros 1400-luvun lopulla valmistuneessa kirkossa oli erittäin kiinnostava, onhan kirkko komeine katto- ja seinämaalauksineen yksi Suomen merkittävimmistä kuvakirkoista. Kirkossa on myös hyvin vanhoja puuveistoksia. Opaskierroksen päätteeksi opas soitti vielä viuluaan. Antti, joka tunsi kirkon entuudestaan, ei osallistunut opastuskierrokseen vaan odotteli sen ajan vuonna 1840 valmistuneessa pitäjänmakasiinissa, jossa nykyään toimii kirkon opastuskeskus ja kahvila.

Ritva oli taas tehnyt monenlaisia herkkuja. Herkuttelimme letuilla ja vadelmakakulla, ja sitä ennen syötiin uunivihanneksia ja Antin tutusta lihasavustamosta hakemia grillimakkaroita. Päivi, Janne ja Juuliakin tulivat Leppäkoskelle, jossa vietettiin mukava iltapäivä.

Keskiviikkoaamuna puoli viiden aikaan heräsin siihen, että avoimesta ikkunasta kuului sateen ropinaa. Vettä tulikin ihan reippaasti, seitsemään mennessä oli satanut 20 milliä, mikä tuli kyllä tarpeeseen, kun pihan kasvit selvästi jo kärsivät kuivuudesta. Keskiviikkona kävin pienen tauon jälkeen ystäväpalvelutapaamisessa, kun ystäväni oli hieman toipunut sairaudestaan. Hän on syntynyt Isossakyrössä, ja oli kiva kertoa hänelle sukutapaamismatkastamme Isossakyrössä ja Orisbergissä. Sen jälkeen kävimme Antin kanssa lounaalla thaimaalaisravintola Suan Aahaanissa Söderkullan S-marketin tiloissa.

Torstaina tapasin Paulan Helsingissä ja kävimme lounaalla Factoryssa Aleksi 13:ssa. Meillä on Paulan kanssa kouluvuosilta paljon yhteisiä muistoja, joita oli kiva palautella mieleen. Kotimatkalla ajoin Lauttasaaren kautta ja kävin moikkaamassa Hennaa ja Oskua, Jarno oli vielä töissä.