Taas oli viileä aamu, lämpötila oli hieman yli kymmenen astetta. Vietimme aamupäivän tietokoneiden ääressä, kunnes puolenpäivän jälkeen lähdimme Boynton Beachiin Cinemark-elokuvateatteriin katsomaan yhdeksän Oscar-ehdokkuutta saanutta elokuvaa Birdman vuodelta 2014. Elokuva on saanut Oscar-ehdokkuuden muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen, miespääosan, miessivuosan ja naissivuosan esittäjän kategoriassa. Yllättäen senioriliput elokuvaan maksoivat tänään vain kolme dollaria kappaleelta.

Birdman kertoo Riggan Thomsonista, jota esittää Michael Keaton. Thomson on aikanaan saavuttanut kuuluisuutta ja suosiota supersankari Birdmanin esittäjänä. Nyt hän yrittää paluuta tuottamalla off-Broadway -esityksen, jonka hän on kirjoittanut ja jossa hän myös näyttelee pääroolia. Thomsonin miespuolinen vastanäyttelijänsä alkaa saavuttaa vähän turhan suurta suosiota ja Thomsonilla on myös ongelmia tyttärensä kanssa. Kaiken lisäksi kaupungin merkittävin kriitikko haluaa osoittaa, että Thomson on huono näyttelijä ja narsisti.

Thomson vinksahtaa kaikkien esitykseen liittyvien paineiden alla. Hänen aikaisempi roolihahmonsa Birdman ilmestyy aina välillä hänelle, ja sen lisäksi elokuvassa on muitakin yliluonnollisia kohtauksia ja tilanteita, jotka liittyvät Thomsonin mielentiloihin. Thomson on menneisyytensä vanki eikä oikein selviä nykyisestä tilanteesta, jossa hänen menneestä suosiostaan on tuskin mitään jäljellä.

Elokuva tapahtuu lähes kokonaan teatterin ahtaissa tiloissa, joissa on paljon kapeita käytäviä ja pieniä pukuhuoneita. Tästä syntyy aivan erityinen, hieman ahdistava, tunnelma. Birdman on luokiteltu psykodraamaksi ja myös mustaksi komediaksi. Komediaa siinä ei kuitenkaan minun mielestäni juurikaan ole. Oli kiinnostavaa nähdä peräti yhdeksän Oscar-ehdokkuutta saanut elokuva, mutta muuten se ei erityisemmin puhutellut. Minä kyllä antaisin miespääosa-Oscarin mieluummin Stephen Hawkingia elokuvassa Kaiken teoria esittäneelle Eddie Redmaynelle kuin Birdmanin Michael Keatonille.

Yle Uutisten nettisivuilla kerrottiin 26.1., että ”Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia tyrmää Molekyyligastronomia-blogissaan vanhan uskomuksen, jonka mukaan pihvit pitää ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista.” Ruokaharrastajien ja -ammattilaisten MG-klubin (molekyyligastronomiaklubi) testissa vertailtiin kaksi tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön otetun ja jääkaappikylmänä paistetun lihan eroja ja jääkaappikylmänä paistettu liha osoittautui monella tapaa paremmaksi kuin huoneenlämpöisenä paistettu liha.

Antti paistoi illalla uunissa kaksi jääkaappikylmää pihviä MG-klubin ohjeen mukaan. Pihvien  lämpötila oli jääkaapista otettaessa kuusi astetta, uunin lämpötila oli 100 astetta ja runsaan puolen tunnin kuluttua pihvien sisälämpötila oli 54 astetta, jolloin ne otettiin uunista. Pihvien kypsyysaste oli medium-, ne olivat mehukkaita ja maukkaita. Kokeilu osoittautui onnistuneeksi.