20180124_174357.jpg

Piikatytöstä ministeriksi -näytelmän näyttämö.

Viime keskiviikkona vietin ystäväpalveluystäväni luona pari tuntia. Nappasin kotoa lähtiessäni mukaani Roope Lipastin & Karoliina Korhosen Elovena-tyttö - Suomalaisuuden käsikirja ulkomaalaisille -kirjan (2017, 150 sivua), jonka takakannessa kerrotaan, että "Kirjakauppaliiton jäsenet antavat Suomi 100 -juhlavuoden Kirjan ja ruusun päivän erikoisteoksen kaupan päälle 23. - 25.4.2017". Kävin jonain kyseisistä päivistä viime vuoden huhtikuussa kirjakaupassa ostoksilla, tosin en enää muista, mitä ostin, mutta sain kaupan päälle tämän Elovena-tyttö -kirjan. Aloin lukea ääneen kirjaa, joka vaikuttikin mukavalta.

Illalla tapasin Leilan Cafe Cabriolessa, josta siirryimme myöhemmin Cabriolen yläkertaan katsomaan Porvoon Kulttuurinystävien tuottaman Piikatytöstä ministeriksi - Miina Sillanpää -pienoisnäytelmää. Näytelmän on käsikirjoittanut Maijaliisa Dieckmann ja sen ovat dramatisoineet Sari Glad ja Kaarina Laitinen.

Vuosi sitten Porvoon Kulttuurinystävät esitti Suomen ensimmäisen ensikodin Porvooseen perustaneen porvoolaisen Alva Forsiuksen tarinan. Nyt oli vuorossa Porvoossa merkittävän elämänvaiheen elänyt Suomen ensimmäinen naisministeri, Miina Sillanpää (1866–1952), jonka syntymästä tuli vuonna 2016 kuluneeksi 150 vuotta.

Miina Sillanpää oli lähtöisin Jokioisista. Hän työskenteli vuosina 1884 - 1887 ”piikatyttönä” Werner Söderström osakeyhtiön kääntäjän Aatto Suppasen ja tämän vaimon Alman kodissa Porvoossa. Näinä vuosina Miina hankki pohjan sivistykselleen kodissa, jossa oli paljon kirjoja ja jossa myös hän sai niitä lukea.

Sillanpää toimi Palvelijataryhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 1901 kuolemaansa saakka vuoteen 1952.Tässä toimessa hän ajoi kotiapulaisten asioita ja sai aikaan vuonna 1949 kotiapulaislain Lex Miina, jossa säädettiin muun muassa irtisanomisajasta, vapaista ja työajan pituudesta.

Miina Sillanpäästä tuli kansanedustaja vuonna 1907. Hän toimi eduskunnassa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta 38 vuotta. Hän edisti muun muassa kouluruokailuja, teki aloitteen kotien rakentamisesta yksinäisille naisille ja lapsille, teki vuonna 1932 aloitteen määrärahan varaamisesta Naistenklinikan rakentamiseen ja vuonna 1937 aloitteen äitiysavustuksesta.

Sillanpäästä tuli ensimmäinen naisministeri Tannerin hallitukseen vuonna 1926. Hän toimi apulaissosiaaliministerinä vuoteen 1927 ja hoiti tällöin raittius-, köyhäinhoidon, ja lastensuojelun asioita. Vuonna 1939 hän sai talousneuvoksen arvon ja vuonna 1949 Suomen Kulttuurirahasto palkitsi hänet 500 000 markan suurpalkinnolla. Miina Sillanpää kuoli Helsingissä vuonna 1952.

Noin tunnin mittaisen pienoisnäytelmän aikana käytiin läpi Miina Sillanpään elämä lapsuudesta kuolemaan asti. Porvoon Kulttuurinystävät tekee hyvää työtä kertoessaan meille Porvoossa eläneiden merkittävien henkilöiden elämäntyöstä.

 

20180126_131641.jpg

Kinkkupiirakkaa ja runebergintorttua Tee- ja kahvihuone Helmessä.

Perjantaina tapasin Rianan koulun jälkeen. Kävimme taas Tee- ja kahvihuone Helmessä kahvilla ja mehulla ja olisimme käyneet myös Näsin Kartanon galleriassa katsomassa uuden näyttelyn, jossa esitellään Laila Pullisen teoksia, mutta näyttelyä vasta rakennettiin. Alun perin näyttelyn piti avautua jo aikaisemmin tammikuussa, mutta nyt se avautuu ensi keskiviikkona. Olisimme kyllä päässeet katsomaan näyttelyä, mutta kerroimme, että tulemme sitten, kun näyttely on virallisesti avoinna. Perjantai-iltana osallistuin Sipoon suomalaisen seurakunnan järjestämään iltatilaisuuteen, jonka seurakunta tarjosi kiitokseksi vapaaehtoistyötä seurakunnassa tehneille. Tilaisuudessa oli paikalla noin 120 vapaaehtoistyöntekijää sekä suuri joukko seurakunnan henkilökuntaa. Minun vapaaehtoistyötäni on ollut se, että toimin kesällä Sipoon vanhan kirkon oppaana ja loppukesästä lähtien olen viikoittain käynyt Nikkilässä tapaamassa ystäväpalveluystävääni.

Huomisaamuna aikaisin lähdetään Amerikkaan. Laukkuja ei ole juurikaan tarvinnut pakata, koska meillä on Floridan kodissa riittävästi vaatteita.