Netta%20Tiitinen%2C%20Aamuvirkut%20%2C%2

Aamuvirkut, sekatekniikka, 2024.

Taiteilija Netta Tiitisen teokset Gumbostrand Konst & Formin Diversiteetti-näyttelyssä kertovat Pohjolan monimuotoisista luontotyypeistä tavalla, joka viihdyttää ja rauhoittaa katsojaa, siis näin ainakin minä koin, kun kävin lauantaina tutustumassa näyttelyyn. Oli tosiaan viihdyttävää katsella maalauksia, joissa luonto; suot, kalliot ja kivet olivat pääosassa, ja ihmiset ja eläimet olivat osa luontoa.

 

Netta%20Tiitinen%2C%20Suopursujen%20huum

Suopursujen huumaava kutsu,sekatekniikka, 2024. Tämä oli suosikkiteokseni näyttelyn maalauksista. Näyttelyn palautelomakkeessa taiteilija pyysi näyttelyvieraita kertomaan suosikkiteoksensa ja myös sen, mitä ajatuksia näyttely katsojissa herätti.

 

Netta%20Tiitinen%2C%20Kiehtovien%20kivil

Kiehtovien kivilajien kätköissä, sekatekniikka, 2023.

 

laulumaiden-muisto-netti2_orig.jpg

 

Kirsti oli nähnyt Keski-Uusimaa-lehdessä ilmoituksen, että Järvenpään Karjala Seura ja Studio 123 järjestävät kahtena peräkkäisenä sunnuntaina päivänäytöksenä dokumenttifilmi-esityksen Laulumaiden muisto - Karjalaisia lakeuksilla. Varattiin liput ja mentiin Martin ja Kirstin kanssa katsomaan elokuva, joka kertoi Etelä-Pohjanmaan alueelle, pääosin Kurikkaan, sodan jälkeen sijoitetuista Karjalan evakoista ja heidän jälkeläisistään. Viime vuonna valmistuneessa elokuvassa on mukana vanhoja filmejä ja valokuvia sekä evakkojen ja heidän jälkeläistensä haastatteluja. Hieno, koskettava elokuva muistutti taas siitä, miten sodan jälkeen 430 000 evakkoa tarvitsi uuden kodin ja miten asettuminen uusiin oloihin vaati sopeutumista sekä evakoilta että niiltä, joiden koteihin heitä alkuvaiheessa sijoitettiin.

Helsingin Sanomien Musta laatikko -esitys näytettiin sunnuntai-iltana lehden tilaajille suorana lähetyksenä loppuunmyydystä Kansallisteatterista. Tämänkertainen Musta laatikko oli järjestyksessään jo kahdeskymmenesensimmäinen eri aiheita käsittelevä esitys. Mustassa laatikossa HS:n toimittajat ja kuvaajat kertovat "pitkään valmistelemiaan journalistisia tositarinoita". Tällä kertaa illan ohjelma sisälsi kahdeksan esitystä, tilaisuuden juonsi toimittaja Jaakko Lyytinen.

Illan aiheita olivat muun muassa HS-kirjaanvaihtajana Yhydsvalloissa toimineen Anna-Sofia Bernerin Kahden miehen vaali, joka käsitteli Yhdysvaltain marraskuussa pidettävää presidentinvaalia, kirjallisuustoimittaja Antti Majanderin Kolme armastani -esitys, jossa hän kertoi kolmesta HS:n esikoiskirjakilpailun voittaneesta teoksesta, jotka olivat hänelle tärkeitä eli vuoden 2003 voittajan Riku Korhosen Kahden ja yhden yön tarinoita, vuoden 2009 voittajan Leena Parkkisen Sinun jälkeesi Max sekä vuoden 2023 voittajan Ida Turpeisen Elolliset. Ruokatoimittaja Katja Nordlundin aiheena oli Rovaniemi-ilmiö, jossa hän kertoi Rovaniemen olevan Suomen kansainvälisin ruokakaupunki, jossa käy paljon ruokaturistejakin. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Jenna Jeskanen kertoi elämästä tämän päivän Venäjällä  ja vapaa toimittaja Outi Salovaara avasi Kasakat tulivat Suomeen -esityksessään Suomessa asuvien kasakoiden toimintaa. Aiheet olivat ajankohtaisia ja kiinnostavia, ja tällainen esitys on ihan mukava katsoa kotonakin.