P1090346 (2).JPG

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vannoi virkavalansa 20.1.2017, ja kun hän saapui Floridaan Mar-a-Lagon huvilalleen 17.2.2017, kävimme katsomassa häntä kuljettanutta Air Force One -konetta West Palm Beachin lentokentällä. Trumpin usein tehdyt viikonloppuvierailut Mar-a-Lagossa Floridassa tulivat kalliiksi, kun alueen sheriffinvirasto ja rannikkovartiosto vartioivat ja partioivat alueella. Jokainen viikonloppu maksoi yli kolme miljoonaa dollaria.

Yhdysvalloissa vaihtui presidentti, kun Joe Biden vannoi virkavalansa 20.1.2021, ja hyvä niin, koska edellisen presidentin Donald Trumpin tempauksia jouduttiin seuraamaan neljän vuoden ajan ja siinä oli kyllä ihan riittävästi. Katselimme televisiosta Yhdysvaltain 46. presidentin Joe Bidenin ja hänen varapresidenttinsä Kamala Harrisin virkaanastujaisjuhlan, joka sujui onneksi rauhallisesti. Trump oli virkaanastujaisjuhlan aikaan jo lentänyt vaimonsa Melanian kanssa Floridan kotiinsa. Sai sentään vielä lentää sinne Yhdysvaltain presidentin kuljettamiseen käytettävällä lentokoneella.

Yle Areenassa on katsottavissa kaksi kiinnostavaa osin tositapahtumiin perustuvaa televisiosarjaa, jotka katsoimme pikavauhtia. Saksalainen neliosainen draamasarja Lyijykynätehtaan tyttö  (2019) alkaa vuodesta 1893, jolloin kynätehtailija Lothar von Faberin ainoa poika kuolee yllättäen. Isoisä tekee 16-vuotiaasta pojantyttärestään Ottiliesta seuraajansa kynätehtaan johdossa. Ottiliella on paljon opittavaa ja myös paljon vastuksia voitettavanaan, mutta hänellä on intoa ja kykyä liiketoimintaan. Sarja on kiinnostava erityisesti siksi, että siinä kerrotaan hyvin tutusta tuotteesta lyijykynästä ja sen valmistuksesta. Aika monta keltaista Faber-Castell-lyijykynää minäkin olen kouluaikana loppuun käyttänyt. Sarjassa olisi saanut olla vielä enemmän asiaa lyijykynistä, niiden valmistuksesta sekä ajankuvasta senaikaisessa Saksassa. Nyt sarjan pääpaino on ihmissuhteissa.

Toinen tositapahtumiin perustuva Ylen draamasarja, norjalainen neliosainen Atlantic Crossing, kertoo toisen maailmansodan ajasta ja norjalaisesta kruununprinsessasta Märthasta. Märtha on Norjan silloisen kruununprinssin ja tulevan kuninkaan Olavin puoliso ja nykyisen kuninkaan Haraldin äiti. Vuonna 1940 Natsi-Saksa miehittää Norjan, ja Märtha matkustaa kolmen lapsensa kanssa Yhdysvaltoihin, jonne presidentti Roosevelt on kutsunut heidät turvaan sodalta ja miehitykseltä. Märtha vaikuttaa suuresti maailmanpolitiikkaan; hän vastustaa natsien toimia, tekee ahkerasti työtä maansa hyväksi ja saa Rooseveltin lupaamaan Yhdysvaltain tukea Norjalle. Tässä sarjassa kiinnostavaa ovat erityisesti historialliset tapahtumat ja se, että sodan ajasta kerrotaan juuri Märthan kautta. Sofia Helin esittää hienosti Märthan roolin.

Olen viimeisen vuoden aikana täyttänyt useita Ilta-Sanomien ristikoita ja myös lähettänyt ratkaisut, mutta aikoihin en ole saanut palkintoa, nyt kuitenkin oli pankkitilille ilmestynyt 100 euroa Helsingin Sanomilta, joten vaikka missään ei kerrota, mistä hyvästä se on tullut, oletan sen olevan palkinnon IS-ristikkokisassa.