20200917_111046.jpg

 

Suomen presidenteistä, erityisesti Urho Kekkosesta, sekä presidenttien puolisoista on kirjoitettu monenlaisia kirjoja, faktaa sekä faktan ja fiktion yhdistelmiä. Marja Linnankiven ja Terttu Levosen kirjassa Kekkosten miniänä - Muistelmia Sylvi ja Urho Kekkosen perheestä 1950 - 1970 -luvuilla (2010, 235 s.) Matti Kekkosen entinen puoliso Marja Linnankivi muistelee elämäänsä Kekkosten miniänä. Kirja koostuu tuokiokuvista niiden kahden vuosikymmenen ajalta, jotka Marja Linnankivi oli naimisissa Urho ja Sylvi Kekkosen pojan Matin kanssa.

Sylvi Kekkosta on tavallisesti kuvattu ujoksi ja syrjäänvetäytyväksi. Lehtikuvista saattaa nähdä, ettei hän viihtynyt julkisuudessa. / Mutta toisin oli kotona. Siellä Sylvi seisoi keskilattialla, määräsi tahdin ja piti langat käsissään. Komentajan tavoin hän valvoi reviiriään ja ohjasi joukkojaan: kolmea "poikaansa" ja sittemmin lapsenlapsiaan. Miniät olivat perheyhteisössä eräänlaisia ulkojäseniä, mutta myös heidän oli pysyttävä ruodussa.

"Kajjaanin" murteella viisaita ja harkintakykyisiä ihmisiä kutsutaan tolkuiksi. Kyllä Urho Kekkonenkin tolkku oli, mutta häntä on silti kuvattu kylmäksi, laskelmoivaksi ja häikäilemättömäksi ihmiseksi. Sylvin ja poikien Urholta saamien kirjeiden sekä kahden vuosikymmenen tuttavuuden perusteella väitän kuitenkin, että entinen appeni oli kaikkea muuta kuin kylmä, laskelmoiva ja häikäilemätön.

Urholla oli myös loistava huumorintaju. Se ilmeni ilkikurisina tempauksina, jotka voivat naurattaa minua vielä kymmenien vuosien kuluttua. Matkoiltaan Urho lähetti hauskoja viestejä, jotka saivat vastaanottajan hyvälle tuulelle.

Kirja on hieman hajanainen, koska siinä ei ole yhtenäistä juonta, vaan siinä kerrotaan valittuja paloja sekä Marja Linnankiven ja Matti Kekkosen avioliitosta että Marja Linnankiven kokemuksista Kekkosten miniänä. Oli kuitenkin kiinnostavaa kurkistaa tästäkin näkökulmasta Kekkosten elämään.