Suurin+niista%CC%88+on+rakkaus.jpg

 

Pitkästä aikaa luin kirjastosta lainaamani e-kirjan. Luin sen puhelimen näytöltä, enkä edelleenkään ole kovin innostunut e-kirjoista. Kerrallaan näytölle saa vain muutaman rivin tekstiä ja koko ajan pitää vaihtaa sivua ja toisekseen missään vaiheessa ei ole tietoa siitä, miten paljon kirjaa on luettu ja miten paljon sitä on vielä jäljellä, kun ainakaan tässä e-kirjassa ei ollut sivunumerointia. Paperikirjaa olisi myös ollut helpompi selata ja etsiä ehkä jokin oleellinen unohtunut tieto. Kirja oli kuitenkin kiinnostava, joten en jättänyt sitä kesken, vaikka minulla oli myös paperikirjavaraus kirjastosta.

Lukemani e-kirja oli Ulla-Maija Paavilaisen Suurin niistä on rakkaus. Kirsti Paakkasen tarina (Otava, 2020), josta Ulla-Maija Paavilainen ja Kirsi Räikkönen keskustelevat Kirjamessut verkossa -ohjelmassa. Ennen kirjamessujen esittelyä en ollut ajatellut lukea sitä, mutta kiinnostavan keskustelun kuunneltuani lainasin sen. Kirjassa kerrotaan rehellisesti ja avoimesti Kirsti Paakkasen elämästä, jossa on ollut suuria menestyksiä mutta myös suuria pettymyksiä.

Kirsti Paakkanen syntyi köyhään kotiin Saarijärvellä vuonna 1929. Hänen lapsuutensa oli vaatimaton, mutta jo nuorena hänellä oli liikevaistoa. Koska perhe oli köyhä eikä Kirsti päässyt opiskelemaan, hän lähti 16-vuotiaana Helsinkiin mukanaan vain pahvilaatikko ja vahva usko menestymiseen. Ennen oman mainostoimiston perustamista hän työskenteli muun muassa Stockmannilla ulkomaisten kankaiden osto-osastolla ja Mainostoimisto Kunnas Oy:ssä. Vuonna 1969 hän perusti mainostoimisto Womenan ja johdettuaan sitä menestyksekkäästi yli kaksikymmentä vuotta hän myi sen vuonna 1990. Vuonna 1991 hän osti rahavaikeuksiin ajautuneen Marimekon, jonka hän myös sai menestymään.

Nuorille lukijoille kirja voi antaa uskoa siihen, että pitää olla unelmia ja että pitää tehdä töitä niiden saavuttamiseksi. Se myös kertoo, että kaikkea ei voi saada ja että elämässä joutuu tekemään vaikeitakin valintoja.