P1270998 (2).JPG

Spiritus Lux, Stefan Lindfors, 2020, Sipoon Jokilaaksossa.

Eilen oli syyspäiväntasaus. Se on päivä, jolloin pohjoisella pallonpuoliskolla kesä loppuu ja syksy alkaa tähtitieteellisen määritelmän mukaan. (päivyri.fi) Syksyä jatkuu tästä joulukuuhun, jolloin alkaa talvi talvipäivänseisauksesta. Syksyn kunniaksi kaivoin villasukat sukkakorista, kun lähdin eilisaamuna saappaat jalassa ulos yhdeksältä tekemään Pia-puutarhurin kanssa pihan kasvien ja perennapenkkien kartoitusta. Aamu olikin viileä, suorastaan kylmä, onneksi ei kuitenkaan tuullut.

Keväällä pihaan tehdyt istutukset voivat pääosin hyvin, niitä kyllä kasteltiinkin kesä- ja heinäkuun sateettomana aikana ahkerasti, ainoastaan toinen alppiruusuista nuokuttaa lehtiään. Pian mielestä se kärsii kuivuudesta, joten päätettiin panna se tehohoitoon eli kastellaan sitä päivittäin lämpöisellä vedellä. Suunniteltiin myös alustavasti ensi kevääksi perennapenkkien hoitotoimia, kun ne jäivät tältä kesältä. Piha odottaa haravointia, ajoteillä ja pihakalliolla on tosi paljon männynneulasia, koska pitkän kuivan ja kuuman alku- ja keskikesän jälkeen männyt ovat varistaneet niitä.

Koronarajoituksia on lievennetty. Sipoon suomalaisen seurakunnan diakoni soitti jonkin aikaa sitten ja kertoi, että ystäväpalvelu on taas käynnistetty puolentoista vuoden koronatauon jälkeen. Minäkin kävin jo tällä viikolla tapaamassa rouvaa, jonka luona kävin aika säännöllisesti muutaman vuoden ajan ennen koronaa. Koska häntä ei voi jättää pitkäksi ajaksi yksin kotiin, olen hänen seuranaan pari tuntia kerrallaan, jotta hänen miehensä voi sillä välin käydä hoitamassa asioita.

Ruotsalaisen dekkarikirjailijan Camilla Läckbergin käsikirjoittama rikossarja Onnenlahti päättyi tänään. Eilen tuli sarjan viimeistä edellinen jakso, ja silloin selvisi myös, kuka on murhaaja. Tällä kertaa olin jo useita jaksoja ennen lopullista tietoa arvannut murhaajan, joka toisaalta vaikutti lähes vähiten murhaajamaiselta koko joukosta. Olemme katsoneet sarjaa, kun se tulee sopivasti iltapäivällä viiden jälkeen, jolloin useimmiten on hyvää aikaa katsoa sitä. Se ei ole ollut mikään suuri elämys, mutta kuitenkin riittävän kiinnostava eikä onneksi liian jännittävä.

Tänään kävin Järvenpäässä Kukkatalossa ostamassa kukkasipuleita ja tunnetusta sushi-kaupasta City-Marketista ostin illallisruoaksi sushia. Matkalla Järvenpäähän poikkesin Nikkilässä kuvaamassa Sipoo-kuvakirjaa varten kaksi viime vuonna valmistunutta taideteosta; Stefan Lindforsin teos Spiritus Lux ja Ville Mäkikoskelan teos Ajasta I/II ovat Jokilaaksossa Juhlatalon lähellä. Kotimatkalla poikkesin vielä moikkaamassa äitiä ja Marttia Paippisissa.

 

P1270985 (4).JPG

Ajasta I/II, Ville Mäkikoskela, 2020.