20201216_185524 (2).jpg

 

Meillä ei yleensä osteta aikuisille joululahjoja, mutta nyt ostin itselleni lahjaksi uuden sähköhammasharjan ja sainpa vielä toisenkin lahjan, kun Antti päätti ostaa minulle paljon mainostetun painopeiton. Se painaa yhdeksän kiloa ja sen alla on turvallista nukkua. Nyt tosin olen nukkunut sen kanssa vasta muutaman yön, joten sen tehosta ei vielä ole riittävästi tietoa. Posti toi myös yllätyslahjan entiseltä luokkatoveriltani Paulalta, joka lähetti minulle Sari Savelan kirjoittaman kirjan Kirkko keskellä kylää - 100 suomalaista kirkkoa, jossa esiteltävät sata suomalaista kirkkoa on ryhmitelty eri rakennustyylien mukaan.

 

20201219_135623 (2).jpg

 

Ensimmäisessä luvussa esitellään keskiaikaisia kivikirkkoja, joiden joukossa ei kylläkään ole Sipoon Vanhaa kirkkoa, mutta senhän minä tunnen jo läpikotaisin. Kirjassa esitellään viisitoista Suomen sadasta keskiaikaisesta kivikirkosta, ja näistä viidestätoista olen käynyt yhdeksässä: Espoon tuomiokirkossa olemme käyneet kesäisin Urkuyö ja aaria -festivaalin konserteissa, Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon kävimme tutustumassa vuoden 2019 kesällä, Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa on järjestetty Antin vanhempien siunaustilaisuudet, Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkossa Antin tyttärenpoika Janne pääsi ripille muutamia vuosia sitten, Lohjan Pyhän Laurin kirkossa olen käynyt tutustumismatkalla, Porvoon tuomiokirkossa on käyty montakin kertaa konserteissa ja tutustumiskäynneillä, siellä on päässyt ripille myös kaksi minun lapsenlastani, Pyhtään kirkkoon käytiin tutustumassa toissakesänä ja Turun tuomiokirkkoon viimeksi muutama vuosi sitten, Vantaan Pyhän Laurin kirkossa on käyty konsertissa ja tutustumiskäynnillä. Viime kesänä ei tullut koronaviruspandemian takia paljon kirkkoja kierrellyksi, monethan niistä olivat kiinnikin koko kesän, mutta toivottavasti ensi kesänä päästään taas jatkamaan tutustumista näihin ihastuttaviin keskiaikaisiin harmaakivikirkkoihin.

Eilen illalla katsoin HKO Screeniltä Helsingin kaupunginorkesterin syyskauden päätöskonsertin, joka juhlisti tänä vuonna vietettyä Beethovenin 250-vuotissyntymäpäivää. Beethovenin yhdeksännen sinfonian johti Susanna Mälkki. Solisteina lauloivat sopraano Helena Juntunen, mezzosopraano Virpi Räisänen, ranskalaistenori Loïc Felix sekä basso Tommi Hakala. Oodin ilolle lauloi Musiikkitalon kuoro. Hienosti esitetty upea sinfonia, joka ei kuitenkaan päässyt täysin oikeuksiinsa tietokoneelta kuunneltuna ja katsottuna, kun en viitsinyt yhdistää tietokonetta televisioon. Helppoahan se konsertin seuraaminen kotona on, kun ei tarvitse vaihtaa vaatteita, ei ajaa konserttipaikalle ja myöhemmin takaisin. Esitystä katsoessa voi samalla syödä, juoda glögiä ja vaikka kutoa sukkaa. Esitykseen keskittyminen tosin ei ole samaa luokkaa kuin konserttisalissa.