Myllykoskella.jpg

Fransu otti kuvan, kun me Hilkan kanssa nojailimme Myllykosken yli kulkevaan siltaan.

Hilkka ja Fransu tulivat taas Suomeen kesänviettoon ja viipyivät Martin luona Paippisissa joitakin päiviä ennen kuin lähtivät kesämökilleen Savonrantaan. Perinteiseen tapaan syötiin meillä lohikeittoa heidän Suomen-lomansa alkajaisiksi. Viikko sitten lauantaina ajettiin heidän kanssaan Somerolle Jarnoa, Hennaa ja Edeniä tapaamaan. Matkalla poikettiin Karkkilan keskustaan katsomaan Karjaanjoessa sijaitsevaa kolmimetristä vesiputousta Myllykoskea. Karjaanjoki on syntynyt noin 10 000 vuotta sitten jääkauden jälkeen, kun mannerjäätikön sulaessa kilometrien paksuiset jäämassat hioivat aluetta. Myllykoski oli hieno ja sen kohina kuului paljon ennen kuin koski tuli näkyviin. Somerolla vietettiin hauska iltapäivä, syötiin pizzaa ja sveitsiläistä suklaata kahvin kanssa.

 

Stortr%C3%A4sk.jpg

Storträsk Sipoonkorven kansallispuistossa.

Tiistaina vietettiin valtakunnallista Maailman suurinta marttailtaa teemalla "juhlat metsässä", joka oli osa Marttaliiton 125-vuotisjuhlintaa. Sipoon Marttojen juhla järjestettiin Sipoonkorven kansallispuistossa Storträskin taukopaikalla ja sen läheisyydessä. Matkalla taukopaikalle pysähdyimme pari kertaa tekemään erilaisia aistiharjoituksia luonto- ja ympäristöneuvoja Suvin opastuksella. Taukopaikalla Suvi tarjosi meille luonnon antimista tekemiään maistiaisia; villiyrttiteetä, siemennäkkäriä, yrttipestoa ja kuusenkerkkätryffeleitä, jotka kaikki olivat tosi maistuvia ja herkullisen näköisiäkin. Kiva ja onnistunut ilta.

Pääsin ylioppilaaksi 55 vuotta sitten, ja riemuylioppilasjuhlassamme vuonna 2019 sovittiin, että seuraava tapaaminen järjestetään viiden vuoden kuluttua. Nyt oli siis aika tavata, ja tapaaminen järjestettiin Järvenpäässä Ravintola Härmän Ratissa. Tapaamiseen oli ilmoittautunut A- ja B-luokalta yhteensä kaksitoista osallistujaa. Hieman olivat vuodet meitä muuttaneet niin, että ihan kaikkia en ainakaan minä heti tunnistanut. Riemuylioppilasjuhlaan osallistuneet toki oli helppo tunnistaa, kun siitä oli aikaa vain viisi vuotta.

Tapaamisen alkajaisiksi esittäydyttiin lyhyesti, kerrottiin asuinpaikkamme ja jokin koulumuisto, ja sen jälkeen syötiin lounasta. Jaakolla on tuhansia kuvia Järvenpäästä eri vuosilta. Nyt hän näytti meille kuvia Järvenpäästä etupäässä 1960-luvulta, jolloin kävimme siellä koulua ja jolloin myös suurin osa luokkatovereistamme asui Järvenpäässä, ja puolet tapaamiseemme osallistuneista asuu edelleenkin Järvenpäässä. Kuvien esittäminen viritti vilkkaan keskustelun ja palautti mieleen muistoja kouluaikaisesta Järvenpäästä. Seuraava tapaaminen sovittiin pidettäväksi viiden vuoden kuluttua, mutta ehkä yritämmekin järjestää tapaamisen neljän vuoden päästä vietettävän Järvenpään yhteiskoulun 100-vuotisjuhlan yhteyteen.