DSC00877 (3).JPG

Lauantai-aamu oli sumuinen Lantanassa.

DSCN3499 (2).JPG

Antti Kerhotalolla.

Odotellessani torstaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla Anttia laukunhakumatkalta ostin Iltalehden, jossa yllättäen löytyi kirjoitus otsikolla ”Suomalaiset poteroissaan Floridassa”. Toimittaja Anna  Näveri kirjoittaa, että ”Floridan suomalaisia jakaa yhä 1940-luvun poliittinen vääntö.” Näveri on haastatellut sekä Suomi Taloa pyörittävän Amerikan Suomalaisen Turistiklubin puheenjohtajaa Sirpa Ahoa että Kerhotaloa pyörittävän American Finnish Clubin puheenjohtajaa Kari Repoa eikä kumpikaan puheenjohtajista tunnu erityisesti haluavan näiden kahden klubin yhdistymistä, vaan he näkevät molemmilla olevan sijansa.

Floridan kunniakonsuli Peter Mäkilä toteaa haastattelussa, että alunperin 1940-luvulla riidassa oli kyse jaosta punaisiin ja valkoisiin. Mäkilä kertoo, että on olemassa sanonta, jonka mukaan ”kun kaksi suomalaista saapuu Amerikassa yhdelle paikkakunnalle, he perustavat yhdistyksen tai kirkon. Kolmannen saapuessa yhdistys hajoaa”. Hän myös pohtii sitä, että kuinka kauan toiminta mahtaa jatkua nykyisen vilkkaana Floridassa ja hän toivoisikin, että suomalaiset yhdistykset saataisiin saman katon alle tulevaisuudessa. Nyt jo pohditaan myös sitä, kummalla klubitalolla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla mahdetaan pitää keväällä 2017, jolloin presidentti Sauli Niinistökin on tulossa Floridaan tilaisuutta juhlistamaan. Kari Revon mukaan todennäköisesti ei kummallakaan vaan jossain muualla.

Edelleenkään Kari Revon mukaan kaikki Suomi Talolla käyvät eivät suostu menemään Kerhotalolle. Me käymme Antin kanssa kuitenkin molemmilla ”haaleilla”. Tänään oli aamulla vuorossa Kerhotalo, jossa tarjottiin räiskäleaamiainen. Aikaa vierähti parisen tuntia, kun söimme räiskäleet, seurustelimme tuttujen kanssa ja kiersimme kirpputorinkin, joka järjestetään aina samaan aikaan räiskäleaamiaisen kanssa.

USAsuomeksi nettisivustolla käsitellään myös Iltalehden kirjoitusta: ”Iltalehden toimittaja on ilmeisesti taas päässyt käymään talvilomallaan Floridassa ja on puuttunut kyllä ihan oikeaan asiaan, kaiken kaikkiaan kuitenkin pienen suomalaisyhteiskunnan jakautuneisuuteen.”

Illalla yli 200 henkeä kokoontui Suomi Talolle Floridan Pohjalaisten 40-vuotisjuhlaan. Illan ohjelmassa oli puheita, musiikkia ja illallinen. Puheita pitivät Floridan Pohjalaisten puheenjohtaja Arlene Tervakoski, Suomi Talon puheenjohtaja Sirpa Aho, Lapuan kaupunginjohtaja Arto Lepistö, Floridan Pohjalaisten ensimmäinen puheenjohtaja Esa Hakala. Lisäksi Floridan Pohjalaisten aikaisempi puheenjohtaja Mauno Laurila kertoi Floridan Pohjalaisten historiasta. Musiikista huolehti Suomesta tullut Takamaa-Haavisto Duo. Ohjelman päätteeksi oli tanssia. Me kuitenkin lähdimme siinä vaiheessa nukkumaan, koska aikaeroon totuttelu on vielä kesken.