Harakka.jpg

Harakka on meidän metsäisellä pihalla melko harvinainen, mutta on kiva, kun se joskus käy täälläkin.

Aurinkoisen ja keväisen lämpimän pääsiäismaanantain jälkeen oli melkoinen pettymys, kun pääsiäisen jälkeisellä viikolla lunta satoi lähes kymmenen senttiä. Linnut olivat hätää kärsimässä, kun hyönteisiä syövät muuttolinnut eivät löytäneet ruokaa luonnosta. Siitä syystä lintujen ruokintaa kehotettiin jatkamaan niin kauan kuin maassa on lunta. Ja poikkeuksellisesti ruokaa neuvottiin laittamaan myös maahan, koska kaikki linnut eivät osaa syödä ruokintalaitteista.

Seurasin torstaina aika aktiivisesti lintujen ruokailua ja laskin myös ruokintapaikalla käyneet lintulajit. Mukana oli tavanomaisia talvilintuja, mutta myös runsaasti muuttolintuja. Kaikkiaan havaitsin seitsemäntoista eri lintulajia: talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, punatulkku, mustarastas, käpytikka, harakka, närhi, sepelkyyhky, peippo, viherpeippo, järripeippo, punarinta, vihervarpunen ja rautiainen. Lintujen ruokatarjoilu käsitti kuorittuja auringonkukansiemeniä, pähkinärouhetta sekä talipalloja.

Innostuin osallistumaan Birdlife Suomen "Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen, jonka ideana on laskea, kuinka monta lintulajia havaitsee Suomessa kalenterivuoden aikana. Birdlife Suomen nettisivuilla kerrotaan, että Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu yli 480 lajia, joten ehkä siihen sataan lintulajiin voisi päästäkin.

Olen myös ladannut puhelimelleni Muuttolintujen Kevät -sovelluksen, joka auttaa tunnistamaan lintuja niiden laulun perusteella. Sunnuntaiaamuna Yle Radio Suomessa kuunneltiin Minna Pyykön maailma -ohjelmassa tästä Muuttolintujen kevät -projektista ja siitä, miten se sai alkunsa. Sitä ennen kuunneltiin Juha Laaksosen luontoretkeä, jossa oltiin seuraamassa takatalven lintuja Utössä. Nämä sunnuntaiaamuiset luonto-ohjelmat ovat mukavia kuunneltavia aamiaista syödessä ja päivän lehtiä lukiessa.

Seuraavaksi odotetaan, että jäät sulavat Hangelbyträsketiltä, jonne on kiva kävellä seuraamaan vesilintujen uiskentelua. Myös telkkiä odotetaan piakkoin pesäpönttöihin.

 

J%C3%A4rripeippo.jpg

Järripeippo on kauniinvärinen lintu ja myös sitä nähdään täällä aika harvoin.