P1040043.JPG

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä.

P1040061.JPG

Taas tuli lainatuksi kirjastosta sellainen kirja, jota en voinut jättää kesken, vaan se oli luettava melkein yhteen menoon. Raili Mikkasen kirjoittama romaani ”Voidaan kutsua ulkopuolelle lain” (2015, 401 sivua) perustuu tositapahtumaan. Tarina alkaa vuodesta 1945, jolloin toinen maailmansota on päättynyt Suomen osalta raskain ehdoin. Neuvostoliiton valvontakomissio valvoo koko Suomea Hotelli Tornista, jossa se pitää majaansa. Porkkalan alue on vuokrattu Neuvostoliitolle sotilastukikohdaksi, ja se on eristetty muusta maasta.

Seitsemän vuotta sitten Jyväskylässä toimintansa aloittaneen Valtion Tykkitehtaan konttorissa työskentelevät ystävykset Petäjävedeltä kotoisin oleva parikymppinen Irmeli ja muutaman vuoden vanhempi Anja. Eletään sotakorvausten aikaa, elämä on niukkaa ja kaikesta on pulaa. Mustan pörssin kauppa kukoistaa.

Irmelin äidin serkku Topi ja hänen kaverinsa Rami houkuttelevat Irmelin mukaan petokseen, jonka seurauksia Irmeli ei osaa ollenkaan aavistaa. Irmelin annetaan ymmärtää, että se mitä häntä pyydetään tekemään, ei ole kiellettyä ja että siitä maksetaan hyvä korvaus. Irmeli joutuu allekirjoittamaan sopimuksen, jonka sanamuoto saa hänet kauhistumaan.

Minä allekirjoittanut Irmeli Kaarina Rantanen sitoudun täten työskentelemään Yhdistyneiden Kansakuntien sekä Neuvostoliiton ja rauhan puolesta sekä tekemään kaikki, mitä minulle erikseen määrätään. Tämän sopimuksen rikkomisesta tai tahallaan harhaan johtamisesta minut voidaan kutsua ulkopuolelle lain ja määrätä kuolemaan.

Sopimuksen mukaisesti Irmeli sitoutuu kirjoittamaan kopioita tehtaan työkirjoista ja toimittamaan ne Valvontakomissiolle. Tästä hänelle maksetaan hyvin ja hänen elintasonsa kohentuu huomattavasti. Kun Irmeli tutustuu Simoon, he rakastuvat ja menevät pian kihloihin.

Irmelin olisi pitänyt olla onnellisimmillaan, mutta jotain piti aina tulla rikkomaan hyvää oloa. He olivat olleet kihloissa toista kuukautta ja suunnittelivat häitään. Simo halusi naimisiin niin pian kuin mahdollista, eikä Irmelillä tietenkään ollut mitään sitä vastaan. Hänen olisi kuulunut suunnitella auvoisana tulevaisuutta, mutta ajatuksissa päällimmäisenä painoi huoli. Vähän päästä nousi mieleen: Minun on saatava Topi ja Rami uskomaan, että en voi enkä halua jatkaa. Miten se onnistuu, miten minä sen teen, mitä minä niille sanon?

Kun Irmeli ja Simo menevät naimisiin, Irmeli irtisanoutuu työpaikastaan ja lopettaa tietojen toimittamisen Valvontakomissiolle. Irmeli ja Simo saavat kolme poikaa, joita Irmeli hoitaa kotona.

Syksyllä 1953 Irmelin kodin ovelle ilmestyy kaksi rikospoliisia, jotka tulevat kuulustelemaan häntä. He ilmoittavat paljastaneensa vakoiluryhmän, johon he uskovat Irmelinkin kuuluvan. Alkaa kuulustelujen ja oikeudenkäyntien aika, joka koettelee suuresti Irmelin perhettä ja erityisesti Simon ja Irmelin avioliittoa. Simo ei voi ymmärtää eikä hyväksyä sitä, että Irmeli on pettänyt sekä maansa että perheensä.

”Voidaan kutsua ulkopuolelle lain” on jännittävä ja myös koskettava tarina ja erityiseksi sen tekee se, että se perustuu todellisiin tapahtumiin. Raili Mikkanen on erityisesti tunnettu lasten- ja nuortenkirjailijana ja hän on julkaissut noin 60 teosta, joukossa myös aikuisille kirjoitettuja historiallisia tarinoita. Aikaisemmin olen lukenut Mikkasen romaanin ”Laulu punaisesta huoneesta” (2012), josta myös pidin paljon.