Aamukahdeksalta piti olla hammaslääkärissä Tapiolassa, jossa aloitettiin takimmaisen ylähampaan juurihoito. Kaikki muu oli ihan siedettävää, mutta inhoan puuduttamista yli kaiken. Hammaslääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että puudutus on tehtävä, jotta voin hoidon ajan olla ihan rauhassa, kun toimenpiteet eivät aiheuta kipua. Puudutuksen jälkeen jouduin sitten olemaan suu auki seuraavat vajaat puolitoista tuntia. Ylhäällä takana olevan hampaan juurihoito on aika haasteellinen operaatio hammaslääkärille, kun pitää päästä avaamaan juurikanavat. Edellisellä hammaslääkärikäynnillä viime syksynä silloinen hammaslääkärini oli röntgrenkuvan nähtyään ollut sitä mieltä, että hammas pitää poistaa. Epäilin hieman sitä, että onko se nyt varmasti välttämätöntä poistaa, ja kun olimme juuri lähdössä Floridaan ja kun hammas oli oireeton, se jäi paikoilleen. Nyt hammaslääkärini oli jäänyt äitiyslomalle ja pääsin toisen hammaslääkärin hoitoon. Hän oli sitä mieltä, että hammas voidaan juurihoitaa ja säilyttää. Hammaslääkäri käski varautua siihen, että hammasta saattaa särkeä, kun puudutus loppuu, mutta mitään tuntemuksia ei onneksi tullut.

Illalla ajoimme Antin kanssa Helsinkiin Kansallisteatterin katsomaan pienellä näyttämöllä esitettävää Molièren vuonna 1673 kirjoittamaa näytelmää Luulosairas. Molière oli, paitsi näytelmäkirjailija, myös ohjaaja ja näyttelijä, joka esiintyi usein omissa teoksissaan. Hänen viimeiseksi roolikseen jäi päärooli näytelmässä Luulosairas. Sen esitys jouduttiin keskeyttämään, kun Molière sai sairauskohtauksen, ja hän kuoli kotonaan pian tämän jälkeen.

 

P1010128.JPG

 

Luulosaira-näytelmä kertoo Arganista, jonka luulosairautta ja hyväuskoisuutta käyttävät hyväkseen hänen rahallista hyötyä havitteleva vaimonsa sekä puoskarit. Arganin tytär rakastuu isän kannalta väärään mieheen, sillä isä haluaisi vävykseen lääkärin, jollainen olisi tarjollakin, tosin umpipökkelo sellainen. Arganin mielestä sukuun olisi kuitenkin hyvä saada yksi lääkäri, joka hoitaisi hänen monia sairauksiaan. Loppujen lopuksi asiat onneksi saavat positiivisen päätöksen. Keskeisissä rooleissa esiintyvät  muun muassa Jukka-Pekka Palo Arganina, Pirjo Luoma-aho hänen toisena vaimonaan, Kreeta Salminen Arganin tyttärenä ja Minttu Mustakallio palvelustyttönä, jonka erikoinen kävelytyyli näyttämöllä ihmetytti ainakin meitä, koska emme keksineet, miksi hänen piti kiemurrella ja liikehtiä niin oudosti.

Luulosairas oli hauska ja viihdyttävä esitys. Pitkästä aikaa nähtiin kunnon teatteria, jossa ei tarvinnut liikaa miettiä sitä, mitä esityksellä haluttiin kertoa. Hämmästyttävää, että niin monta sataa vuotta sitten kirjoitettu näytelmä ei sanomaltaan ole juurikaan vanhentunut vaan että siitä löytää yhtymäkohtia meidänkin aikaamme. Hyväuskoisilla on edelleenkin taipumusta tulla höynäytetyiksi. Kuitenkin ihmisten vilpillisyys usein myös lopulta paljastuu.

Tänään tiistaina kävin katsomassa, miten Kaijan kuvakirjan teko oli edistynyt. Hän oli saanut jo lähes valmiiksi 72-sivuisen äitinsä tähänastisen elämän vaiheista kertovan kuvakirjan, jossa oli myös runsaasti tekstiä. Aikamoinen suoritus ensikertalaiselta. Kävin myös kasvohoitosarjan kolmannessa hoidossa Paippisten iki-ihanassa hoitolassa, jossa on aina niin mukava käydä. Iltapäivällä tapasin tosi pitkästä aikaa Marjatan Itiksellä Stockan kahvilassa. Edellinen tapaamisemme oli vielä Stockan vanhoissa tiloissa olleessa kahvilassa. Uusiin tiloihin Itiksen Stockmann muutti marraskuussa 2013, joten edellinen tapaamisemme oli sitä ennen.

 

P1010114 (4).JPG

Pihalammella on uiskennellut telkkiä, jotka toivottavasti jäävät pesimään pihan pönttöihin.