DSC03401.JPG

 

Sunnuntai-iltapäivällä järjestettiin Keuda-talon Kerava-salissa Keravalla toinen Tango kiertää maailmaa -konsertti, edellinen samansisältöinen konsertti oli viikko sitten sunnuntaina, ja molemmat konsertit oli myyty loppuun nopeasti. Kaija lähti seurakseni tähän jälkimmäiseen konserttiin. Menimme Keravalla hyvissä ajoin, jotta saimme auton Kerava-salin alapuolella olevaan pieneen parkkihalliin, ihan lähellä ei muita parkkipaikkoja olekaan. Ehdimme hyvin juoda kahvit ennen konsertin alkua ja bongailla tuttuja, joita Kaijalla näytti olevan lähes parikymmentä, minulla vain kaksi puolituttua.

 

Tango kiertää maailmaa -konsertin oli käsikirjoittanut Heikki Kahila, joka istui konsertin ajan Tangotietotoimistossaan ja kertoili sieltä tangotarinoita meiltä ja maailmalta. Tarinoita oli mukava kuunnella, mutta tietoa tuli niin paljon, että suurin osa siitä ei jäänyt mieleen. Tango on tanssi, jonka juuret ovat Buenos Airesissa Argentiinassa ja Montevideossa Uruguayssa. Suomen ensimmäisen julkinen tangotanssiesitys oli vuonna 1913 Apollo-teatterissa Helsingissä.

 

Tango kiertää maailmaa -konsertissa esiintyivät sopraanot Angelika Klas ja Merja Halmetoja sekä baritoni Hannu Lehtinen, Tango-tytöt-trio ja Keravan Mieslaulajat, tanssijat Sanna Hento ja Aleksi Seppänen sekä Iikka Kotajan orkesteri. Konsertissa kuultiin upeita tangosävelmiä, muun muassa uruguaylaisen säveltäjän Gerardo Matos Rodriguezin La cumparsita; Toivo Kärjen Täysikuu; tanskalaisen Jacob Gaden Mustasukkaisuutta (Jalousie); saksalaisen Josef Rixnerin Sinitaivas (Blauer Himmel), johon suomalainen Lauri Jauhiainen kirjoitti upean suomalaisen lauluteksin 17-vuotiaana; ranskalaissyntyisen Carlos Gardelin Por una Gabeza (Kuoleman paikka); Doris Fisherin ja Allan Robertsin Amado mio vuoden 1946 elokuvasta Gilda, jossa Rita Hayworth esitti pääosaa; Unto Monosen Sateen tango ja Rakkaani (Min Älskling), joka on ruotsalaisen Evert Tauben säveltämä ja sikäli harvinainen, että sen sävellaji on duuri, kun tangojen sävellaji yleisesti on molli. Näiden lisäksi kaksituntisen konsertin aikana kuultiin useita muitakin hienoja tangosävellyksiä.

 

Konsertissa kuultiin ja nähtiin tangoja kuoron esittäminä, sooloesityksinä ja erilaisten kokoonpanojen esityksinä, laulettuina ja soitettuina sekä upeasti tanssittuna. Kaikki esiintyjät olivat taitavia ja monipuolisia ja Heikki Kahila tilaisuuden juontajana oli suorastaan hurmaava. Tangon ystävälle, muun muassa minulle, tilaisuus oli elämys.