Tänä viikonloppuna on niin paljon erilaisia tapahtumia lähipaikkakunnilla, että täytyy oikein tarkkaan miettiä, mihin niistä osallistuisi. Tänään muun muassa Järvenpäässä alkoi kaksipäiväinen koko perheen kaupunkijuhla Jannen synttärit, joka juhlistaa Jean Sibeliuksen joulukuussa olevaa 150-vuotissyntymäpäivää. Kävimme Antin kanssa myöhäisellä lounaalla Järvenpään Rantapuistossa Ravintola Huilissa. Ravintolan terassilla oli mukava kauniissa ja aurinkoisessa säässä syödä ja katsella Tuusulanjärveä ja Rantapuistoon rakennettua Paljon Onnea, Janne! -puistoteosta, joka käsittää kaikkiaan 150 kukin koristeltua koivunrunkoa.

DSCN2915.JPG

Osa Rantapuiston Jannen synttäreille tehdystä puistoteoksesta.

Illalla Rantapuiston ohjelmassa olisi ollut muun muassa ilotulitus, mutta me emme jääneet odottamaan Sibeliuksen juhlintaa vaan jatkoimme matkaa Tuusulaan Taiteiden Yö -tapahtumaan, jota vietettiin tänä vuonna 22. kertaa. Tämänkertaisen Taiteiden Yön teemana oli ”Tuusulan Taiteiden Yö aika poikien matkassa”, ja tapahtuma juhli yhdessä Tuusulan kunnan ja Tuusulanjärven yrittäjien kanssa Sibeliusta, Halosta ja Gallen-Kallelaa, jotka kaikki viettävät 150-vuotisjuhliaan tänä vuonna.

Taiteiden Yössä oli jälleen suuri määrä tapahtumia parissakymmenessä eri kohteessa Tuusulanjärven rannalla. Meidän ohjelmassamme oli ensimmäisenä tunnin mittainen kulttuuriretki Tuusulanjärvelle aurinkolautta M/S Vennyllä. Vene lähti Gustavelundin laiturista ja ajoi Halosenniemelle, josta käännyttiin takaisin. Matkan aikana oppaamme, jolla oli erinomaiset tiedot Tuusulanjärven kulttuurikohteista, kertoili alueen historiasta ja Tuusulanjärvellä eläneiden taiteilijoiden elämästä. Oli mielenkiintoista nähdä Tuusulanjärven rantaa ja rakennuksia järven suunnalta, josta emme ole niitä aikaisemmin nähneet.

DSCN2923.JPG

Aurinkolautta M/S Venny lähdössä Tuusulanjärvelle.

DSCN2938.JPG

Halosenniemi Tuusulanjärveltä nähtynä.

Tuusulan kirkossa oli taiteilijoiden esityksiä tunnin välein. Kävelimme konserttia odotellessamme Tuusulan hautausmaalla ja kävimme katsomassa myös Aleksis Kiven ja Pekka Halosen hautoja. Tuusulan hautausmaa on hyvin hoidettu ja sankarihaudat kukkaistutuksineen olivat erittäin kauniita. Iltaseitsemältä kirkossa alkoi konsertti ”Värinää järven pinnalla”, jossa eisintyivät sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi. Ohjelmassa oli Jean Sibeliuksen ja Yrjö Kilpisen yksinlauluja.

Kaunis, tunnelmallinen konsertti Tuusulan kirkossa kesti 45 minuuttia ja sen jälkeen ehdimme juuri sopivasti Krapin kesäteatterille, jossa alkoi kahdeksalta improkisa. Siinä neljä lähikuntien teatteriryhmää kilpaili improvisaatiokisassa esittämällä heille annetuista aiheista lyhyitä katkelmia. Yksi ryhmille annetuista aiheryhmistä käsitteli Sibeliusta, Halosta ja Gallen-Kallelaa. Muun muassa yhdelle ryhmälle annettiin aihe ”Minä olen säveltäjä, en ennustaja”. Improvisaatio on erittäin vaikea taidelaji ja näidenkin ryhmien esityksistäkin sen näki. Jotkut ryhmät eivät oikein saaneet esityksiään sujumaan, mutta oli joukossa joitakin erittäin hauskojakin improvisaatioita.

Improkisan jälkeen mietimme, että vieläkö osallistuisimme johonkin Taiteiden Yön tapahtumaan. Kävelimme autollemme päin, kun yhtäkkiä tapasimme yllättäen ystävämme Leenan ja Jukan, jotka olivat pyörillä liikkeellä Taiteiden Yössä. Edellisestä tapaamisestamme oli pitkä aika, joten kuulumisten vaihtaminen kesti sen verran pitkään, että päätimmekin lähteä kotiin päin. Olimme jo ehtineet nähdä ja kokea riittävästi Taiteiden Yön tunnelmaa.