20170503_152340.jpg

 

Kävin toukokuun alussa Rianan kanssa Porvoon Taidetehtaalla katsomassa siellä parhaillaan esillä olevaa taidetta sekä Rianan kaukaisen sukulaisen Niko Laurilan valokunäyttelyä Porvoon Kaunis Moninaisuus. Muut näyttelyt jäivät nyt vähemmälle huomiolle, kun keskityimme erityisesti Niko Laurilan Porvoo-aiheisiin valokuviin. Viidessätoista kuvassa Porvoota ja erityisesti vanhaa Porvoota oli kuvattu mielenkiintoisesti hyvinkin oivaltavista kuvakulmista ja vanha Porvoo näyttäytyi kauniina ja värikkäänä.

 

P1120058.JPG

 

Eräänä aamuna Antti ehdotti, että mennään illalla Kansallisoopperaan katsomaan Kullervo, jos esitykseen vielä saa lippuja. Kansallisoopperassa on huhti-toukokuussa esitetty osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa Kullervoa, jossa säveltäjä Jean Sibeliuksen ja koreografi-ohjaaja Tero Saarisen voimin on rakennettu vaikuttava teos. Teoksen musiikin on säveltänyt Sibelius ja Tero Saarinen on rakentanut kokonaisuuden, jossa esiintyy orkesteri, kuoro, laulusolisteja ja tanssijoita. Puvut, lavastus ja valot täydentävät kokonaisuutta. Hieno ja voimakas esitys. Ennen esitystä kävimme kuuntelemassa teosesittelyn, jossa esityksen kapellimestari Hannu Lintu ja Tero Saarinen kertoivat ajatuksiaan Sibeliuksen Kullervosta ja illan esityksestä.

 

P1120055.JPG

 

Lahden Kaupunginteatterin esitys Harmony Sisters on esitteen mukaan musiikkinäytelmä sisaruudesta, unelmista ja todellisuudesta. Se kertoo Valtosen sisaruksista Verasta, Mairesta ja Raijasta ja heidän nousustaan köyhyydestä kuuluisuuteen. Vera, Maire ja Raija muodostivat Harmony Sisters -lauluyhtyeen 1930-luvulla. Näytelmän tapahtumapaikkoina ovat muun sisarusten lapsuuden ja nuoruuden kotiseutu Kotka, toisen maailmansodan aikainen Saksa ja Berliini, jossa sisarukset esiintyivät useaan otteeseen sekä sodan jälkeinen Ruotsi. Harmony Sisters esiintyi myös monissa muissa maissa. Kahdella sisaruksista, Mairella ja Raijalla, oli myös merkittävä sooloura.

 

Harmony Sisters -musiikkinäytelmän kertojana oli sisarusten Ester-äiti. Esityksessä kuultiin monia Harmony Sistersin tunnetuksi tekemiä lauluja kuten esimerkiksi Sataman valot, Josef, Josef, Sulle salaisuuden kertoa mä voisin ja Kodin kynttilät. Lauluesitykset olivatkin parasta esityksessä; kauniisti moniäänisesti laulettuja.