P1150652.JPG

 

Palm Beachin satamasta Riviera Beachilta lähtee joka toinen päivä Bahamas Paradise -risteilylinjan risteilylaiva Grand Bahamalle. Olemme joskus aikaisemmin jo harkinneet Bahaman-risteilyä, mutta nyt lopulta toteutimme sen. Risteily on samantyyppinen kuin Helsingistä tehtävät päivä Tukholmassa -risteilyt; lähdetään matkaan alkuillasta, ollaan perillä Bahamalla seuraavana aamuna, vietetään päivä Bahamalla ja alkuillasta lähdetään kotimatkalle, kotisatamassa ollaan seuraavana aamuna. Grand Celebration -laivaan mahtuu 1900 matkustajaa. Laivalla on matkan aikana käytettävissä erilaisia ravintoloita, pelikasino ja musiikkia sekä muuta viihdykettä, josta voi nauttia matkan aikana. Laivalla on oma laulu- ja tanssiryhmä, joka esiintyy iltaisin laivan teatterissa.

Lähdimme matkaan keskiviikkona. Menimme laivalle jo hyvissä ajoin alkuiltapäivästä. Söimme lounaan ja lueskelimme hytissämme. Jo ennen laivan lähtöä risteilyisäntä kertoi meille laivan tarjoamista palveluista sekä siitä, mitä aktiviteetteja Grand Bahamalla olisi mahdollista harrastaa. Laivan lähtiessä henkilökunta järjesti laivan kannella laulu- ja tanssiesityksen, johon houkuteltiin myös matkustajia mukaan. Risteilyn hintaan kuuluivat ateriat; aamiaiset, lounaat ja illalliset. Ensimmäiseksi illaksi olimme kuitenkin varanneet illallisen laivan Admiralty Clubista, jossa illallisesta piti maksaa ylimääräistä. Illallisen jälkeen katsoimme laivan teatterissa laulu- ja tanssiryhmän Celebrations Nights! -varietee-esityksen.

Torstaiaamuna laiva saapui Grand Bahamalle, jossa poistuimme laivasta ja otimme satamasta yksityistaksin. Taksinkuljettajamme oli seniori-ikäinen bahamalaisnainen, joka kertoi meille Bahaman historiasta ja nykypäivästä kiinnostavia asioita. Kuljettajamme ajoi eri puolille saarta. Kävimme muun muassa vanhalla majakalla ja Garden of the Groves -puutarhassa, jossa on suihkulähteitä ja vesiputouksia sekä trooppisia kasveja eläimiä, näimme siellä muun muassa lintuja ja kilpikonnia. Puutarha on yksi saaren kiinnostavimmista turistikohteista. Me käymme usein matkoillamme tutustumassa juuri puutarhoihin ja myös majakat ovat kiinnostavia tutustumiskohteita. Näimme myös paikallisen öljynjalostamon, jonne raakaöljy tuodaan laivoilla Lähi-idästä. Poikkesimme myös yhdelle Grand Bahaman uimarannoista, jonka vesi oli uskomattoman voimakkaan turkoosin väristä. Matkalla näimme suuren määrän eri uskontokuntien kirkkoja lähes vieri vieressä.

Bahaman liittovaltion eli Bahaman saarivaltioon kuuluu yli 700 saarta, joista noin 30 on asuttuja. Saarivaltiossa on noin 300 000 asukasta, ja se on erittäin suosittu turistikohde, siellä käy vuosittain miljoonia turisteja, pääosin Yhdysvalloista. Erityisesti Bahaman ilmasto, hienot rannat ja metsät houkuttelevat kävijöitä. Bahama itsenäistyi Isosta-Britanniasta 10.7.1973, ja siellä on vasemmanpuoleinen liikenne. Bahaman ylivoimaisesti merkittävin elinkeino on palvelut eli turismi, eli kuten taksinkuljettajamme sanoi, me olemme heidän tärkeimpiä asiakkaitaan. Muita elinkeinoja ovat teollisuus ja maatalous. Bahamalla viljellään runsaasti erilaisia hedelmiä, mutta lokakuussa 2016 riehunut hurrikaani Matthew tuhosi kaikki hedelmäpuut, muun muassa mangopuut. Ennen kuin uudet hedelmäpuut tuottavat satoa, hedelmät ovat tuontitavaraa. Matthew teki paljon muutakin vahinkoa, mutta ihmishenkiä ei onneksi menetetty. Saaret ovat hyvin alttiita hurrikaaneille, koska ne ovat erittäin matalia, keskikorkeus on vain kymmenen metriä.

Kiertoajelun lopuksi pysähdyimme Port Lucayan torille, jossa oli useita pieniä myymälöitä ja ravintoloita. Kauppaliikkeissä myytiin vaatteita ja matkamuistoja. Port Lucayasta ajoimme laivalle, jossa söimme lounaan ja lueskelimme siihen asti, kun laiva lähti kohti Floridaa. Illalla söimme illallisen Stellan Prime -ravintolassa ja katsoimme varietee-esityksen, jossa tällä kertaa esiteltiin lauluja ja tansseja eri puolilta maapalloa. Esiintyjät olivat taitavia ja tämä esitys oli, jos mahdollista, vielä värikkäämpi ja vauhdikkaampi kuin edellisillan esitys.

Perjantaiaamuna laiva saapui Riviera Beachille, josta ajoimme kotiin. Pienen lepohetken jälkeen oli vuorossa Floridan Pohjalaisten kuukausikokous sekä vuosikokous. Osallistujia oli poikkeuksellisen paljon, yli neljäkymmentä. Oli mukavaa, kun tapasimme tuttuja, joita emme olleet vielä tämän matkan aikana tavanneetkaan.

 

P1150510.JPG