P1250648 (3).JPG

 

Aamulla nostettiin Suomen lippu salkoon, ja tänä vuonna se liehui Sisäministeriön suosituksesta erityisesti niille, jotka toimivat koronaviruksen vastaisessa työssä. Kauniisti se liehuikin kevyessä kevättuulessa.

Vapun juhlimisen uutisoitiin sujuneen Suomessa pääosin rauhallisesti. Meillä se sujui hyvinkin rauhallisesti. Viranomaisten ohje oli viettää vappua kodeissa ja etänä, ja niinhän me teimmekin.

Aamulla katsoimme televisiosta perinteisen ylioppilaiden vapun vastaanoton, joka yleensä on tapahtunut Helsingin Ullanlinnanmäellä, nyt se pidettiin Ylen pihassa Helsingin Pasilassa. Ylioppilaskunnan laulajien tuplakvartetti esiintyi ja kuultiin ylioppilaskuntien puheenvuoroja. Yle Radio Suomi lähetti puolenpäivän aikaan ohjelman Musiikkia työstä ja taistelusta, jossa kuultiin "työväenmusiikin vappukattaus".

Vappupäivänä Musiikkitalossa esitettiin HKO Screen -lähetyksenä Helsingin kaupunginorkesterin perinteinen Vappumatinea, jossa esiintyi Helsingin Kaupunginorkesterin muusikoita, juontajana toimi näyttelijä Cecile Orblin (https://areena.yle.fi/1-50510787). Noin tunnin mittaisessa konsertissa kuultiin musiikkia laidasta laitaan, muun muassa Oskar Merikannon ja Jukka Kuoppamäen sävellyksiä. Konsertti päättyi komeasti neljällä käyrätorvella ja lyömäsoittimilla esitettyyn Porilaisten marssiin. Kaupunginorkesterin vappumatinea on tahdittanut stadilaisten vapunviettoa jo vuodesta 1883.

Savoy-teatterista lähetettiin vappupäivän iltana suorana lähetyksenä Lauluyhtye Rajattoman konsertti tyhjälle katsomolle samoin kuin edellisen päivän Club For Fiven konsertti. Molemmat konsertit olivat taitavien ja monipuolisten laulajien upeita esityksiä, ja ne löytyvät edelleenkin osoitteesta: https://www.savoykeikat.fi/. 

Vapun ruoat ja juomat olivat meillä hyvinkin perinteisiä: muun muassa syötiin nakkeja, perunasalaattia ja munkkeja sekä juotiin simaa ja kuohuviiniä. Siinä mielessä siis aika perinteinen vappu.