20190501_121821.jpg

Sibbo Sångarbröder.

Vappupäivänä sää oli niin sanotusti "normaali vappusää". Sibbo Sångarbröder -kuoro esiintyi perinteiseen tapaan vappupäivänä kello 12 Söderkullan torilla, jonne oli kokoontunut mukavasti väkeä. Puolen tunnin esityksessä kuultiin perinteisiä kuoro- ja kevätlauluja ruotsiksi ja muutama laulu myös suomeksi. Ja tietysti myös yleisön joukosta valitulle nuorelle neidolle laulettiin serenadi ja ojennettiin pieni lahja. Söderkullan Floranita-kukkakaupan väki jakoi ruusut kuorolaisille, jotka vielä ennen lähtöään Nikkilään esiintymään lauloivat kukkakaupan väelle serenadin. Onneksi olin laittanut paksun takin päälle, sen kanssa tarkeni hyvin puoli tuntia. Antti osti simaa Östersundomin partiolaisilta, jotka keräsivät rahaa Levillä pidettävää leiriä varten. Munkit oli siinä vaiheessa jo myyty loppuun, joten haimme niitä kaupasta. Vappupäivän lounas oli meillä myös perinteinen; syötiin nakkeja ja perunasalaattia.

Isä on edelleenkin hoidettavana Sipoon terveyskeskuksen kuntoutusosastolla. Isän kaatumisesta lenkillä on pian viisi viikkoa, ja hänen kuntoutumisessaan on ollut erilaisia vaiheita, vaikka paranemista onkin hiljalleen tapahtunut. Isän vapuksi suunniteltu kotikäynti jouduttiin kuitenkin perumaan.

Torstaina tavattiin Rianan kanssa koulun jälkeen ja mentiin Näsin Kartanon gallerian näyttelyä katsomaan. Sunnuntaina päättyvän näyttelyn teemana on "Pieni kaupunki - suuria taiteilijoita", ja se esittelee Porvoon ainutlaatuisen rikasta taiteilijaperintöä. Näyttelyssä on esillä Stig Fredrikssonin, Karin ja Åke Hellmanin, Thor Lindroosin, Juhani Linnovaaran, Tuomas Renvallin, Lennart Segerstrålen ja Kimmo Warjosen teoksia yksityiskokoelmista. Näyttely on samalla myös viisi vuotta sitten kuolleen kuvanveistäjä Tuomas Renvallin muistonäyttely.

Uusimaa-lehdessä kirjoitettiin 27.2.2019, että nyt esillä oleva taiteilijaryhmä on aikoinaan pitänyt monia yhteisnäyttelyitä erilaisilla kokoonpanoilla Porvoossa ja muualla Suomessa. He olivat ystäviä keskenään ja viettivät paljon aikaa yhdessä vaihtaen kokemuksiaan työskentelystään. 1950-luvulla he päättivät perustaa vapaamuotoisen taiteilijayhdistyksen, jonka kokouksissa pidettiin esimerkiksi kulttuurin ajankohtaisia asioita käsitteleviä luentoja. Taiteilijat kertoivat myös matkakokemuksistaan ja erilaisista taiteen tekemiseen liittyvistä aiheista. Kokouksiin osallistui kuvataiteilijoiden lisäksi myös kirjailijoita ja muusikoita. Tämä vapaamuotoinen taiteilijayhdistys rekisteröitiin myöhemmin ja siitä syntyi Porvoon taideyhdistys.

Näyttelyssä pyöri videoesitys, jossa kerrottiin kuvataiteilija ja graafikko Lennart Segerstrålen (1892 - 1975) elämästä ja urasta. Segerstråle maalasi lukuisia alttaritauluja ja lasimaalauksia kirkkoihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen pääteoksenaan pidetään Suomen Pankin pääkonttorissa olevia Finlandia-freskoja, mutta suurikokoisten teosten lisäksi hän maalasi paljon myös pieniä luonto- ja eläinaiheisia teoksia. Erityisen mielellään Segerstråle kuvasi teoksissaan joutsenia.

 

20190502_144615.jpg

Lennart Segerstråle, Kirkkokatu-Kyrkogatan i Borgå, öljy, 1932

Näyttelyn jälkeen menimme Tee- ja Kahvihuone Helmeen kahville ja mehulle. Vaikka satoi ja lämpötila oli lähellä nollaa, turisteja oli liikkeellä Porvoossa. Helmessä oli isohko ryhmä venäläisiä matkailijoita, ja kun kävimme Brunbergin tehtaanmyymälässä ostamassa lakuja, siellä myymälä oli täynnä japanilaisturisteja. Kierroksen päätteeksi käytiin vielä katsomassa Porvoon kirjaston viereisessä Kirjapuistossa kevään etenemistä.

 

20190502_154134.jpg

Kirjapuistossa.