Telkänpönttötarkastus10.JPG

 

Kutsuin Kimmon ja Kimin tarkistamaan pihan telkänpöntöt. Koska kello oli jo seitsemän paikkeilla tiistai-iltana, kun he tulivat, siirryttiin pidemmittä puheitta tutkimaan pönttöjen tilannetta. Telkkä ei häiriinny siitä, että pönttöjä käydään tarkistamassa pesinnän ja haudonnan ollessa menossa. Siitä ei ole myöskään pesinnälle vaaraa. Telkkä saattaa jopa jäädä pesään, vaikka pöntön katto aukaistaan. Useimmiten se kuitenkin lähtee pöntöstä ja palaa jonkin ajan kuluttua takaisin. Pihan seitsemästä pöntöstä tarkistettiin kuusi.

Ensimmäisen pöntön telkkä kurkkasi pöntön suuaukosta, kun se ilmeisesti kuuli Kimmon kiipeävän tikkaita pitkin puuhun. Se kuitenkin jäi pesään, joten annoimme sen rauhassa jatkaa käynnissä olevaa haudontaa.

Toiseen pönttöön oli orava rakentamassa pesää, koska pöntössä oli runsaasti jäkälää ja sammalta, jotka Kimmo poisti pöntöstä. Oravan pönttöön viemien jäkälien ja sammalten alla pöntön purujen päällä oli yksi telkän muna. Telkkä oli siis ilmeisesti aloittanut munimisen pönttöön, jonka orava oli vallannut sillä välin, kun telkkä oli ollut poissa pöntöstä.

Kolmannesta pöntöstä lähti telkkä lentoon, kun Kimmo avasi pöntön katon. Se lensi pihalampeen ja jatkoi sieltä järvelle. Kimmo laski pöntössä olevat telkän munat, niitä oli peräti kuusitoista. Kimmo totesi, että saattaa olla, että pönttöön on muninut kaksi telkkänaarasta, koska munia oli niin paljon.

Neljännen pöntön suuaukolla olin samana aamuna nähnyt oravan, joten sitä emme tutkineet, koska ilmeisesti orava oli tehnyt sinne pesän.

Viidennessä pöntössä oli haudonta käynnissä, koska siellä oli kahdeksan "kuumaa" telkän munaa, telkkä oli juuri sillä hetkellä ilmeisesti järvellä ruokailemassa.

Kuudes pönttö oli tyhjä. Seitsemäs pönttö on metsässä, vähän matkan päässä pihan pöntöistä, ja se on alun perin tarkoitettu lehtopöllölle, mutta useina vuosina siinä on pesinyt telkkä. Nyt pöntön ulkopuolella oli runsaasti untuvia eli sielläkin oli aloitettu pesintä, mutta pöntön ulkopuolella ja maassa olevat untuvat viittasivat siihen, että näätä oli käynyt pöntössä ja vienyt sieltä munat. Ja näin oli varmasti käynyt, koska pöntössä ei ollut yhtään munaa. Onneksi telkkänaaras ilmeisesti ei ollut joutunut näädän saaliiksi, koska sellaisesta ei ollut minkäänlaisia merkkejä.

Pönttökierroksen jälkeen juotiin kahvit ja Kimmo kertoi tämän kevään telkkä-, isokoskelo- ja lehtopöllöhavainnoista. Kimmo on jo 80-vuotias, mutta edelleenkin hän talvisin valmistaa telkänpönttöjä kaadettujen puiden runkoja kovertamalla ja keväisin hän käy tarkistamassa satoja pääosin Etelä-Suomeen ripustamiaan telkän, isokoskelon ja lehtopöllön pönttöjä. Kimmo on kirjoittanut kirjan "Telkkä ja isokoskelo - Rantapihan kutsutut vieraat", josta löytyy vastaus moniin näitä vesilintuja koskeviin kysymyksiin.

 

Telkänpönttötarkastus7.JPG