Eilen perjantaina kävimme Antin kanssa Teatteri Avoimissa Ovissa katsomassa runoilija L. Onervan elämästä kertovaa monologia Liekkisydän – Kohtauksia L. Onervan elämästä. Esitys juhlisti L. Onervan syntymän 135-vuotisjuhlaa, ja sen oli järjestänyt L. Onervan seura. L. Onervan, oikealta nimeltään Hilja Onerva Lehtisen, elämä oli vaiherikas ja traaginen. Hän oli tuottelias runoilija, joka kirjoitti yli satatuhatta runoa, ja sen lisäksi hän kirjoitti novellikokoelmia ja romaaneja. Lisäksi hän kirjoitti eri lehtiin, muun muassa kirjallisuusarvosteluja Helsingin Sanomiin. Parhaiten L. Onerva kuitenkin muistetaan suhteesta runoilija Eino Leinon kanssa sekä avioliitosta säveltäjä Leevi Madetojan kanssa.

 

Kun Hilja Lehtinen, myöhemmin L. Onerva, oli seitsemänvuotias, hänen äitinsä joutui mielisairaalaan. Hiljalle kuitenkin kerrottiin äidin kuolleen. Kun Hiljan isoäiti ja isäkin pian kuolivat, Hilja joutui vieraiden hoitoon. Myöhemmin L. Onervalle paljastui, että äiti ei ollutkaan kuollut.

 

Eino Leino oli L. Onervan elämän suuri rakkaus. Leino ja L. Onerva eivät kuitenkaan koskaan varsinaisesti eläneet yhdessä lukuun ottamatta muutaman kuukauden aikaa, jolloin he asuivat ulkomailla. L. Onerva ja Leevi Madetoja menivät naimisiin, mutta avioliitto oli onneton ja he molemmat alkoholisoituivat. Madetojaa hoidettiin alkoholistiparantolassa, mutta L. Onerva joutui mielisairaalaan. L. Onerva vietti kymmenisen vuotta Sipoon Nikkilässä mielisairaalassa, jossa häntä pidettiin Leevi Madetojan tahdosta. Kun Madetoja kuoli, L. Onerva pääsi pois mielisairaalasta. L. Onerva kuoli 89-vuotiaana vuonna 1972.

 

Liekkisydän-monologissa L. Onervaa esitti näyttelijä Inkeri Kivimäki. Mukana oli myös muusikko, hanuristi Riitta Kossi. Esitys oli tunnin mittainen, sen aikana käytiin koskettavasti läpi L. Onervan elämänvaiheita. L. Onervan seura vaalii arvostettavalla tavalla runoilijan muistoa ja pyrkii tekemään runnetuksi hänen runouttaan.

 

Hannu Mäkelä on toimittanut vuonna 2010 kirjan L. Onerva: Liekkisydän. Valitut runot 1904 - 1964, johon on koottu L. Onervan runoja kuudenkymmenen vuoden ajalta.

 

Viikolla pidettiin Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioreiden hallituksen kokous, jossa suunnittelimme tulevan syksyn symposiumin ohjelmaa. Symposiumin teemana on Suomi 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi ”Järvenpään yhteiskoulusta valtakunnan vaikuttajaksi” ja sen esiintyjinä on Järvenpään yhteiskoulun oppilaita eri vuosikymmeniltä.

 

Sipoon vanhan kirkon uudet kesäoppaat, minä joukossa, kokoontuivat taas tänään Kaarinan johdolla oppimaan ja keskustelemaan ensi kesän opastuksista, jotka alkavat kesäkuun alussa. Vanhassa kirkossa on arkipäivisin palkattu opas, ja me vapaaehtoisten oppaiden joukko hoidamme lauantain ja sunnuntain opastuksia. Omassa kalenterissani alkaa olla jo kaikenlaisia varauksia kesälle, juhliakin on tulossa monenlaisia, mutta vielä löytyy vapaitakin aikoja, joille voin ottaa opasvuoroja.

 

Kello on puoli viisi lauantai-iltapäivällä, tuulee välillä rajustikin ja ilma on lumisateesta valkoinen, myös maa on valkoinen. Lähes parin tunnin sähkökatko päättyi juuri hetki sitten. Ulkona lämpötila on pari astetta plussan puolella. Mutta missä viipyvät kevään aurinkoiset päivät?