Sipoon kunta on järjestänyt kesän aikana kulttuurikävelyjä Nikkilässä, ja viimeinen kulttuurikävely järjestettiin lauantaina Söderkullassa. Sen aiheena oli Söderkullan kartanon historiallinen miljöö ja sen aikana tutustuttiin Söderkullan kartanon puistoon ja ympäristöön sekä historiaan Sipoon kunnan oppaan Elisabet Lundströmin johdolla. Kulttuurikävely oli suomenkielinen, siihen piti ilmoittautua etukäteen ja osallistujia oli hieman yli kaksikymmentä henkeä.

Kierros alkoi Söderkullan kartanon parkkipaikalta, josta käveltiin tallirakennuksen kautta kartanon vieressä olevalle viljamakasiinille, kartanoon ei kuitenkaan menty sisään, vaan opas suositteli Söderkullan Kakkukartanoon kahville menoa kierroksen jälkeen.

 

20210721_125851 (3).jpg

Söderkullan kartanon päärakennus.

 

20210911_122642 (2).jpg

Söderkullan kartanon viljamakasiini.

Söderkullan kartano on alunperin perustettu vuonna 1557. Sen nykyisen jugendtyylisen päärakennuksen on suunnitellut ruotsalaissyntyinen suomalainen arkkitehti Karl Lidahl, ja se valmistui vuonna 1908. Päärakennuksen läheisyydessä rinteessä on uusgoottilaista tyyliä edustava viljamakasiini, joka on rakennettu 1800-luvulla.

Kartanolla on ollut kaiken kaikkiaan nelisenkymmentä omistajaa. Kartanossa alettiin harjoittaa teollisuutta ensimmäisen kerran 1700-luvulla, kun kartanon maille perustettiin vuonna 1754 tiilitehdas, joka toimitti tiiliä muun muassa Suomenlinnan rakennustöitä varten. Lyhyen ajan jälkeen tiilitehtaan tuotanto kuitenkin siirrettiin muualle. Kartanosta tuli vähitellen suurtila, kun sen omistajat hankkivat omistukseensa useita lähiseudun tiloja. Vuonna 1863 Söderkullan kartanon alueella avattiin maatalouskoulu. 1900-luvun alussa tila siirtyi osakeyhtiön omistukseen. Tilalla toimi konepajoja ja verstaita; kehyssaha särmäys- ja höyläystyökaluineen, mylly, turvepehkutehdas, paja, mekaaninen konepaja, puusepänverstas ja 1900-luvun alussa uudelleen aloittanut tiilitehdas. Vuonna 1908 tilalla aloitti toimintansa metsänvartijakoulu. Osakeyhtiö meni konkurssiin vuonna 1913 ja joitakin vuosia sen jälkeen maatalouskoulu siirtyi Inkooseen ja metsänvartijakoulu Tammisaareen.

Sipoon kunta osti Söderkullan kartanon vuonna 1949 ja myi sen erilaisten vaiheiden jälkeen. Vuonna 1954 se palautui Sipoon kunnan omistukseen. Kunta vuokrasi päärakennuksen yhdistykselle, joka perusti tilalle terveyskylpylän, Söderkulla Hälsohem eli Söderkullan "terveyskodin". Terveyskoti tarjosi asiakkailleen kasvisruokaa, höyrykylpyjä, kylmävesihoitoja ja savihauteita. Vuonna 1973 terveyskylpylän toiminta lakkautettiin, koska kylvyt ja korkea ilmankosteus olivat vahingoittaneet rakennusta. Koko alue päätettiin kunnostaa ja päärakennus peruskorjata vuonna 1981 ja muutaman vuoden kuluttua siitä Söderkullan kartano oli valmis avattavaksi yleisölle. Kartanossa on ollut erilaista ravintolatoimintaa ja tämän vuoden kesäkuusta lähtien siellä on toiminut Söderkullan Kakkukartano.

Tietoja Söderkullan kartanon vaiheista olen poiminut pääasiassa Sibbo Hembygdsförening r.f.:n puheenjohtajan Hans Blombergin kirjoittamasta lyhyestä kuvauksesta "Söderkullan kartano". Samoista asioista kertoi myös oppaamme puolentoista tunnin mittaisen kierroksen aikana, ja mukana kulttuurikävelyllä ollut Hans Blomberg täydensi hänen kertomaansa.