20200623_154602 (3).jpg

 

Tänä vuonna vietetään Porvoon 675-vuotispäivää, sen mukaan Porvoo olisi perustettu vuonna 1346, mikä ei ole Porvoon oikea perustamisvuosi. Se on kuitenkin vakiintunut sellaiseksi ja sen mukaan Porvoon ikä lasketaan. Porvoon juhlavuoden ohjelmistoon kuuluu myös eilen vietetty kansallisrunoilija J. L. Runebergin (5.2.1804 - 6.5.1877) syntymäpäivä. Runeberg-aiheista ohjelmaa on tämän viikon aikana järjestetty digitaalisessa muodossa.

Runebergin päivänä jaetaan vuosittain 20 000 euron arvoinen kirjallisuuspalkinto, jonka sai tänä vuonna kirjailija Marisha Rasi-Koskinen viime vuoden elokuussa julkaistusta 647-sivuisesta romaanista Rec (S&S). Tommi Kinnusen romaani Ei kertonut katuvansa (WSOY) voitti ylivoimaisesti Varjo-Runeberg -äänestyksen, jossa yleisö sai äänestää ehdokkaista omaa suosikkiaan. En ole lukenut Kinnusen uusinta romaania, mutta hänen aikaisemmista romaaneistaan Neljäntienristeys ja Lopotti tykkäsin kovasti. Ja ne olivat sivumäärältäänkin sopivia, noin 350-sivuisia.

Virtuaalisessa torttupajassa Runebergin kotona opetettiin Runebergin torttujen leipomista Fredrika Runebergin reseptillä. Olen kyllä joskus kauan sitten leiponut niitä, mutta en viime vuosina. Ohje on tosi helppo ja niitähän voi syödä ympäri vuoden, joten teen niitä ehkä jo ensi viikolla.

Tänä vuonna järjestettiin myös Runebergin torttu -kilpailu, johon sai osallistua omanlaisellaan tortulla, jonka tuli kuitenkin makunsa ja ulkonäkönsä puolesta muistuttaa tuttua Runebergin torttua. Kisaan osallistui yksityishenkilöitä, ravintoloita, kahviloita, leipomoita, yrityksiä ja päiväkoti, kaikkiaan 28 erilaista torttua. Voiton vei porvoolaisen Café Cabriolen leipoma perinteinen torttu.

 

20200623_155412 (3).jpg

 

Katsoin myös lyhyen videon Runebergin päivän vietosta kotimuseossa. Siinä kotimuseoon tuodaan kukkivia kieloja, niin kuin tehtiin myös Runebergin eläessä. Fredrika keräsi syksyllä kieloja kellariin ja joulun aikaan hän alkoi kukittaa niitä niin, että syntymäpäivänään Runeberg sai nauttia lempikukistaan.

 

20200623_151957 (2).jpg

Kuvat ovat viime kesältä, jolloin kävin Marjukan kanssa Runebergin kotimuseossa.