20180323_125316.jpg

Johanna Lumme, Meren huokaus, öljy ja akryyli kankaalle.

Näsin Kartanon Galleriassa avautui tiistaina Puhdas Itämeri -näyttely, jonka galleria toteuttaa yhteistyössä John Nurmisen säätiön, Suomen ympäristökeskuksen ja parin porvoolaisen tahon kanssa. Näyttely on avoinna huhtikuun puoliväliin asti.

Näyttelyn esitteen mukaan taideteosten "tavoitteena on muistuttaa meitä meren rannalla eläviä ihmisiä, kuinka hienon luonnon helmassa me elämme". Näyttelyssä on useiden kuvataiteilijoiden töitä sekä lisäksi Petteri Saarion luontoaiheinen installaatio "Merenkulkija". Suurin osa Puhdas Itämeri -näyttelyn teoksista on tehty juuri tätä näyttelyä varten. Osa Johanna Lumpeen öljyväritöistä oli näyttelyä pystytettäessä kuulemma niin tuoreita, että ne toimitettiin paikalle kosteina. 

Kävimme Rianan kanssa perjantaina katsomassa näyttelyn, jossa haastetaan kaikki porvoolaiset pelastamaan osia Porvoon merialueesta. Näyttelyn yhteydessä on idealaatikko, johon voi jättää ideoita Itämeren tilan parantamiseksi. Parhaiden ideoiden esittäjille on luvassa grafiikkapalkintoja. Näyttelyssä on myös Itämeri-visa aikuisille ja lapsille.

Näyttely on hienosti meriaiheisista teoksista koottu kokonaisuus, jota täydentää erinomaisesti Petteri Saarion audiovisuaalinen "Merenkulkija"-teos, joka kuvaa Suomenlahden ja Saaristomeren luontoa ja maisemaa sekä ihmisen läsnäoloa ja vaikutusta meriimme. Petteri Saario on koonnut esityksensä aineistosta, jota hän on kuvannut Suomen rannikon saaristoalueilla.

Perinteitä noudattaen kävimme näyttelyn jälkeen kahvilla ja mehulla Tee- ja Kahvihuone Helmissä.

 

20180323_130019.jpg

Näkymä Näsin Kartanon Gallerian ikkunasta Porvoon jokirantaan.