Pihalampi ehti lainehtia muutaman päivän jäistä vapaana. Silloin nähtiin telkkiä lammessa ja lennossa menossa pönttöön ja tulossa pöntöstä ulos. Oli siis alkamassa taas kevään kohokohta, jolloin kotona ollessa tulee tiiviisti seuratuksi telkkiä ja niiden pesintää. Sitten satoi lunta ja lampi jäätyi. Lumi suli, mutta lampi pysyi jäässä. Sitten satoi taas lunta ja lampi pysyi koko ajan jäässä. Enää ei ole näkynyt sorsia eikä telkkiäkään. Sääennusteen mukaan lämpötila nousee vähitellen, mutta onhan jo aikakin, kun vappukin on viikon kuluttua. Keväästä näyttää tulevan todella lyhyt, kun talvi on pitkittynyt lähes puolen vuoden mittaiseksi.

Eilen satoi lunta koko päivän ja illalla oli Sipoon Vanhan kirkon oppaille opaskurssi Nikkilässä, jonne ajoin kesärenkaisella autollani. Ajattelin, että ajan Söderkullan keskustaan ja käyn vain kaupassa ja palaan kotiin, mikäli tiet ovat lumisia. Onneksi tiet oli aurattu ja suolattu, joten ajokeli oli ihan hyvä. Jatkoin siis matkaa Nikkilään.

Opaskurssilla tuli taas kerratuksi ja palautetuksi mieleen kirkon historia pääpiirteissään ensi kesän opastuksia varten. Toki yksityiskohtaisempaa kertausta teen vielä sen lisäksi ja aika paljon on muistissa muutenkin, onhan nyt alkamassa jo kahdeksas opaskesäni. Syksyllä 2016 Sipoon Sanomissa oli ilmoitus, että kirkkoon tarvitaan uusia vapaaehtoisia viikonloppuoppaita, jolloin ilmoitin olevani kiinnostunut oppaana toimimisesta. Sitä seuraavasta kesästä lähtien minulla on ollut kuudesta kahdeksaan neljän tunnin opasvuoroa kesässä.

Toivottavasti lumi sulaa vapuksi, silloin olisi paljon mukavampaa mennä vapunpäivänä Söderkullan torille kuuntelemaan viime vuonna 85 vuotta täyttäneen Sibbo Sångarbröder -mieskuoron perinteistä vappukonserttia.