DSC00923.JPG

DSC00990.JPG

Yllä olevat kuvat olen ottanut Lantanan sillan avajaisten ilotulituksesta marraskuussa 2013.

Vuosi vaihtui flunssaisissa tunnelmissa. Siirsimme perinteisen uuden vuoden aaton illanvieton Outin ja Tompan luona loppiaiseen, koska joukossamme oli muitakin sairastuneita. Vietimme aattopäivän kotosalla. Katsoimme eilen kaksi ensimmäistä osaa uudesta australialaisesta draamasarjasta ”Kotiin takaisin” ja tänään vielä kolmannen osan. Sarjaa esitetään maanantaista perjantaihin klo 17.10 alkaen, ja sen alussa sairaanhoitaja Sarah Adams palaa vuonna 1953 Lontoosta kotiin Australiaan 20 vuoden poissaolon jälkeen. ”Kotiin takaisin” on ollut vuonna 2013 Australian katsotuin sarja, ja se vaikuttaakin kiinnostavalta.

Olemme tämän vuoden aikana seuranneet televisiosta poikkeuksellisesti useita draamasarjoja, listalla on ollut ainakin tanskalainen ”Vallan linnake”, ruotsalainen ”Solsidan”, norjalainen ”Mustamaalattu”, amerikkalainen ”Rouva Ministeri”, brittiläinen ”Viimeinen tango Halifaxissa” ja muutama kotimainenkin sarja.

Eilen illalla Antti ampui kaksi rakettia, mutta Outin ja Tompan luona vietettävää aattoiltaa varten varatut ilotulitepadat jätettiin ensi vuoteen, koska niissä on hyvin pitkä säilyvyysaika, kunhan ne säilytetään oikein. Puolen yön aikaan lähiympäristössä ammuttiin jonkin verran raketteja, mutta mitään merkittävämpää ilotulitusta ei ollut nähtävissä eikä kuultavissa.

Televisiossa on jo pariin kertaan esitetty kiitetty ja kehuttu Sibeliusta käsittelevä seitsemänosainen sarja ”Sibelius, Lintu ja RSO”, jossa kapellimestari Hannu Lintu liikkuu niissä maisemissa, joissa Sibelius sinfonioitaan sävelsi, ja aina kunkin osan päätteeksi esitetään yksi Sibeliuksen sinfonioista. Katsoin tänään Yle Teemalta sarjan ensimmäisen osan, jossa kerrottiin Sibeliuksen matkoista muun muassa Berliiniin ja Wieniin. Radion Sinfoniaorkesteri esitti lopuksi Musiikkitalossa Hannu Linnun johdolla Sibeliuksen ensimmäisen sinfonian.

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuoden puheesta jäi mieleen erityisesti melko tiukkaan äänensävyyn lausuttu ”maassa maan tavalla” -kommentti. Hyvä, että tuli näin korkealta taholta todetuksi tämä sinänsä aika tavalla itsestäänselvyys. Niinistö totesi puheessaan, että maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet kyseenalaistetaan. Toineen puheesta mieleen jäänyt asia oli se, josta Niinistö oli hyvittänyt mielensä: tarina 15-vuotiaasta Oscar Taipaleesta, joka jäätyään vaille kesätyöpaikkaa meni metsään ja poimi mustikoita ansaiten itselleen hyvät palkkarahat.

Olavi Virran syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Sen kunniaksi viime vuoden Tangomarkkinoilla järjestettiin konsertti ”Olavi Virta 100 v., jossa entiset ja nykyiset tangokuninkaalliset esittivät Olavi Virran tunnetuimpia lauluja. Konsertti esitettiin tänään televisiossa ja se piti katsoa tiiviisti alusta loppuun.