P1210280.JPG

 

Sain lainatuksi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneen Olli Jalosen Taivaanpallon (2018, 461 sivua) Söderkullan kirjastosta melko lyhyen jonottamisen jälkeen. Ensimmäisellä yrityksellä luin Taivaanpallosta vajaat kymmenen sivua enkä oikein päässyt mukaan kirjan juoneen ja tapahtumiin, joten jätin kirjan kesken, mutta aloitin sen lukemisen uudelleen muutaman päivän jälkeen enkä sen jälkeen olisi malttanut lopettaa lukemista ennen kirjan loppua.

Lokakuun alkupuolella 1989 Olli Jalonen matkusti Saint Helenan saarelle eteläiselle Atlantille. Laivamatka kaukaiselle saarelle kesti yhteen suuntaan kaksi viikkoa. Jalonen on kertonut, että Saint Helenan saarella hän sai vahvan idean Taivaanpallo-romaaniin. Kolmenkymmenen vuoden ja useiden romaanien jälkeen Jalonen sai Taivaanpallon vihdoin viime vuonna kirjoitetuksi.

Taivaanpallon päähenkilö ja minä-kertoja on Angus, joka tarinan alkaessa vuonna 1679 on 8-vuotias poika. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kolmeen eri paikkaan ja noin kuuden vuoden ajalle. Tarinan ensimmäisessä vaiheessa ollaan Saint Helenan saarella, jonne Anguksen vanhemmat lähtivät Lontoosta siirtolaisiksi sen jälkeen, kun he olivat menettäneet omaisuutensa. Angus syntyi Sant Helenalla, jossa hän elää äitinsä, sisarensa, pienen veljensä sekä sisarensa pojan kanssa, isä on kuollut työmaalla tapahtuneessa onnettomuudessa. Tähtitieteilijä Edmond Halley, jonka nimen useimmat meistä ovat kuulleet Halleyn komeetan yhteydessä, on viettänyt vuoden ajan saarella ja sieltä kotiin Englantiin lähtiessään hän on antanut Angukselle tehtävän. Anguksen tehtävänä on havainnoida joka yö tähtitaivasta ja kirjata havaintonsa ylös. Päivisin hän tarkkailee lintuja ja kirjaa ylös myös niistä tekemänsä havainnot. Tätä tehtävää Angus toteuttaa tunnollisesti useita vuosia tinkimättä ja säätilasta riippumatta.

Angus on hyvin tiedonhaluinen, hän haluaa oppia lukemaan, laskemaan ja puhumaan vieraita kieliä. Saaren anglikaaninen pastori rakastuu Anguksen äitiin ja auttaa perhettä. Hänen avullaan Angus oppii lukemaan ja laskemaan hän oppii pääasiassa omin neuvoin. Hänellä on myös tarkat silmät, tarkemmat kuin kenelläkään toisella. Tarkoilla silmillään hän, paitsi näkee asioita, joita muut eivät näe, myös oppii lukemaan ihmisiä ja heidän ajatuksiaan. Angus on hyvinkäyttäytyvä ja kohtelias. Esikuvansa Edmond Halleyn tavoin hän haluaisi matkustaa vieraisiin maihin ja sellaisiin paikkoihin, joissa kukaan ei ole vielä käynyt.

Kirjan toisessa vaiheessa Angus matkustaa jäniksenä purjelaivassa Saint Helenalta Lontooseen. Hänet on lähetetty matkaan, jotta hän kuljettaisi Halleylle kirjeen. Kirjeessä pastori kertoo, kuinka huonosti asiat nykyisen kuvernöörin hallinnoimalla saarella ovat. Matka kestää kauan ja laivan mastopuuhun kiinnitetyssä märssykorissa, jossa Angus matkustaa, on ahdasta. Jossain vaiheessa myrskyn keinuttaessa laivaa Angus havaitaan märssykorista ja hän joutuu tulemaan sieltä alas. Loppumatkan ajan hän joutuu tekemään kaikki ikävimmät hommat laivassa, mutta onneksi häntä ei heitetä yli laidan mereen.

Angus pääsee kuitenkin Lontooseen, josta hän etsimisen jälkeen löytää Edmond Halleyn. Kirjan kolmannessa vaiheessa Angus on Halleyn perheessä apulaisena. Halleyn vaimo ja tutkimusapulainen kohtelevat häntä kovin huonosti, mutta Halley on hänen puolellaan. Halley ottaa Anguksen mukaan tutkimusmatkalle jäätynyttä Thamesia pitkin Kentin Showdon-vuorelle. Matkan aikana Angus osoittautuu paljon hyödyllisemmäksi apulaiseksi kuin Halleyn pitkäaikainen apulainen. Halley päättää nimittää Anguksen tutkimusapulaisekseen, mikä on Anguksen onnen täyttymys.

Taivaanpallo on aivan ihana, kiinnostava ja mukaansatempaava tarina nuoresta pojasta, jonka oppimisen ja tiedon halu on rajaton, mutta jolla on myös paljon annettavaa ja opetettavaa aikuisille. Kirja on kiinnostava siksikin, että Anguksen tarina on sijoitettu 1600-luvun historiaan ja oikeisiin sen ajan tapahtumiin.