20200619_133354.jpg

 

Koronakevään aikana Karanteeniteatteri on esittänyt Martti Suosalon monologit Palvelija ja Mielipuolen päiväkirja sekä Kiviä taskussa -näytelmän, jossa Martti Suosalo ja Mika Nuojua esittivät useita eri rooleja. Televisiosta katsoin vuonna 2018 tehdyn elokuvan Suomen hauskin mies, jonka pääosassa oli myös Martti Suosalo. Samannimisen näytelmän kävimme Antin kanssa katsomassa Helsingin Kaupunginteatterissa muutama vuosi sitten, ja siinäkin Toivo Parikan roolissa oli Martti Suosalo, jonka esityksiä on siis katsottu viime aikoina melkoinen määrä.

Tositapahtumiin perustuvan Suomen hauskin mies -elokuvan on ohjannut Heikki Kujanpää, ja sen päärooleissa Suosalon lisäksi ovat Jani Volanen, Leena Pöysti ja Paavo Kinnunen. Elokuva kertoo sisällissodan jälkeisestä ajasta elokuussa 1918, jolloin yli 80 000 punaista on suljettu vankileireille. Työväenteatterin johtaja Toivo Parikka joutuu vankileirisaarelle, jossa on myös joukko hänen näyttelijätovereitaan. Teatterilaisia syytetään kirkkoherran murhasta, ja heidät tuomitaan kuolemaan. Teloitustilanteessa Parikka ryhtyy kertomaan vitsejä ja saa teloittajat nauramaan. Leirin komendantti päättää säästää teatterin väen hengen, mutta antaa heille tehtäväksi valmistaa huvinäytelmän saareen saapuville arvovieraille: "Naurattakaa yleisöä tai teidät ammutaan!" Jos esitys saa arvovieraat nauramaan, vangit välttyvät kuolemantuomiolta. Hieno elokuva oli paikoin rankkaa katsottavaa, kun ihmisiä pahoinpideltiin ja ammuttiin. Lisäksi olot vankileirillä olivat surkeat.

Sitä vastoin Kadonneen kirjeen arvoitus -draamasarja TV1:llä oli helppoa ja kevyttä katsottavaa. Sarjassa Amerikan postilaitoksen Kadonneiden kirjeiden virasto toimittaa perille kirjeitä, jotka ovat kadonneet matkalla vastaanottajilleen. Tekee hyvää välillä katsoa tällaisia sarjoja, joissa aurinko paistaa, välillä pilvien raosta mutta, lopuksi aina siniseltä taivaalta. Siitäpä tulikin mieleen yksi kadonnut lähetys, kun lukioaikainen ranskalainen kirjeenvaihtotoverini Albert lähetti minulle jouluksi paketin, joka tuli perille kovin kärsineen näköisenä joskus seuraavana kesänä.

Syke-sairaalasarjan kahdeksas kausi alkoi, ja sitä katsomme aina perjantaisin. Jossain vaiheessa olimme jo hieman kyllästyneitä tähän aina vain jatkuvaan sarjaan, mutta on se sen verran kiinnostava, että edelleenkin sitä seurataan. Muutama päivä sitten uutisoitiin, että Syke-sarjasta tehdään trillerielokuva, joka saa ensi-iltansa vuodenvaihteessa.

Porvoossa kesä-heinäkuun vaiheessa järjestettävä Avanti!n Suvisoitto-festivaali siirtyy koronaepidemian takia ensi kesään, mutta viime torstaina järjestettiin kuitenkin päivän mittainen Pikku-Suvisoitto, jonka esityksiin arvottiin lippuja. Minäkin osallistuin Taidetehtaalla pidetyn päätöskonsertin lippujen arvontaan, mutta ohi meni. Katsoin sitten tämän FOG-konsertin ja sitä ennen Taidetehtaan katolta esitetyn trumpettifanfaarin YouTubelta. Konsertissa esitettiin nuorten nykysäveltäjien teoksia ja Suomen ensiesityksenä Esa-Pekka Salosen sävellys Fog. Väliajalla näytettiin pätkiä aikaisemmin päivällä eri puolilla Porvoota pidetyistä konserteista. Erityisen komealta kuulostivat Tee- ja kahvihuone Helmin sisäpihalla esitetyt tangoduetot fagotille ja alttoviululle. Onneksi korona-ajan käsityössäni oli vielä viimeistely tehtävänä, muuten konsertti olisi saattanut jäädä kuuntelematta, kun nykymusiikki ei oikein ole lempimusiikkiani. Nyt tuli käsityökin valmiiksi.