20170806_135906.jpg

 

Viime viikon sunnuntaina Pornaisten kirkko oli avoinna ja siellä oli opas paikalla. Halusin mennä tutustumaan tähän kirkkoon, jonka ohi olen muutaman kerran ajanut, mutta jossa en ole aikaisemmin käynyt. Antti valitsi kirkkoon tutustumisen sijaan yleisurheilun MM-kisojen katsomisen televisiosta.

Pornaisissa on ennen nykyistä, vuonna 1924 rakennettua, kirkkoa ollut kaksi puukirkkoa. Nykyinen kolmilaivainen kirkko on arkkitehti Ilmari Launiksen suunnittelema ja se on valmistettu pornaislaisesta graniitista. Tätä edeltävä kirkko oli Carl Engelin suunnittelema, se oli valmistunut vuonna 1833 ja se tuhoutui tulipalossa vuonna 1918.

Nykyisessä kirkossa on noin 250 istumapaikkaa, se on valoisa ja kaunis. Kirkon katossa on kaksi kattokruunua, jotka ovat alunperin olleet Koiviston kirkon katossa Karjalassa. Jatkosodan päätyttyä, kun alue jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle, kattokruunut pakattiin huolellisesti ja tuotiin Suomeen. Nyt näitä Koiviston kirkon kattokruunuja on Pornaisten lisäksi kirkoissa eri puolilla Suomea. Pornaisten kirkossa on kaksi kirkonkelloa, joista vanhempi on vuodelta 1731. Jotta kello saatiin aikanaan hankituksi, paikkakunnan naiset kutoivat pellavaista palttinaa, ja sen myynnistä saaduilla rahoilla kirkonkello ostettiin.

Kirkon vieressä olevan huoltorakennuksen yläkerrassa on Pornaisten kotiseutumuseo, joka oli myös auki ja sielläkin oli opas paikalla. Pornaisten kotiseutumuseo perustettiin jo 75 vuotta sitten tyhjilleen jääneeseen kellotapuliin, kun nykyisen kirkon valmistuttua kellot sijoitettiin sen ullakolle. Kellotapuli, joka oli valmistunut vuonna 1834, tuhoutui tulipalossa vuonna 1993, jolloin aika iso osa museon esineistöä myös tuhoutui. Tänä kesänä kotiseutumuseossa on esillä näyttely, jonka teemana on "Vuosien 1917 ja 1918 muistoja Pornaisissa". Museon seinillä on mm. Pornainen-seuran kokoamia valokuvia, joka kertovat Pornaisista ja pornaislaisten elämästä. Vanhimmat kuvat ovat lähes sadan vuoden takaa.

Vietin pitkän ajan sekä kirkossa että museossa, joissa molemmissa oli paikalliset oppaat. Heiltä kuulin tarinoita Pornaisten historiasta. Pornaisista ajoin Paippisten kautta kotiin.