P1070039.JPG

Muutama viikko sitten Sipoon Sanomissa oli juttu Sipoon vanhan kirkon kesäoppaista. Artikkelissa todettiin, että kirkkoon tarvittaisiin uusia oppaita ensi kesäksi. Vanhaan kirkkoon palkataan kesäksi opas, joka hoitaa opastukset maanantaista perjantaihin. Lauantai ja sunnuntai hoidetaan vapaaehtoisten oppaiden toimesta siten, että kumpanakin päivänä paikalla on opas kello kahdestatoista neljään ja toinen opas neljästä iltakahdeksaan. Opasvuoro kestää siis aina neljä tuntia kerrallaan. Tällä hetkellä oppaina toimivia on kymmenkunta, joista osa hoitaa useita opastuksia kesän aikana ja osa yhden tai muutaman. Näitä vapaaehtoisia oppaita tarvittaisiin nyt lisää.

Laitoin viestin seurakuntaan ja kerroin olevani kiinnostunut toimimaan oppaana vanhassa kirkossa. Minun lisäkseni 17-vuotias lukiolainen Anna oli ilmoittautunut. Opastoimintaa johtava Kaarina järjesti meille tänään ensimmäisen valmennuksen vanhassa kirkossa, jossa vietimme nelisen tuntia. Kaarina kertoi kirkon historiasta, sen eri vaiheista ja kirkossa olevista seinämaalauksista ja esineistöstä. Saimme myös materiaalia, johon voimme tutustua ennen kuin opastukset ensi kesäkuussa alkavat, joten meillä on hyvää aikaa perehtyä asiaan.

Sipoon vanha kirkko on avoinna kävijöille kesäkuun alusta elokuun loppuun. Tänään kun olimme kirkossa, pidimme ovet auki, vaikka kirkko muuten ei enää olekaan auki. Sinä aikana, kun olimme paikalla, kirkkoon kävi tutustumassa kaikkiaan kymmenkunta ihmistä, jotka olivat nähneet oven olevan auki ja siksi olivat poikenneet sinne. Vuosina 1450 - 1454 rakennettu Sipoon vanha kirkko onkin merkittävin Sipoon nähtävyyksistä. Kirkon suunnittelija on tuntematon. Samoihin aikoihin Sipoon harmaakivikirkon kanssa rakennettiin Itä-Uudenmaan neljä muuta harmaakivikirkkoa: Helsingin pitäjän (Vantaan), Porvoon, Pernajan ja Pyhtään kirkot.

P1070041.JPG