Jarno käväisi meillä eilen tapaninpäivänä aamupäivällä ja iltapäivällä lähdimme Antin kanssa tapaninajelulle Päiville ja Juusolle, jotka tarjosivat meille herkullisen tapaninpäivän lounaan. Kun ajoimme sieltä illansuussa kotiin, lunta sateli paikoin hiljakseen ja lämpötila oli laskenut pakkasen puolelle.

 

DSC00757.JPG

DSC00722 (2).JPG

Auringonlasku Sipoon Kalkkirannassa.

Tänään katsoimme TV1:n kolmiosaisen draamasarjan Punainen kolmio kaikki kolme osaa. Sarja kertoo merkittävän suomalaisen poliitikon, kommunisti Hertta Kuusisen ja ministeri Yrjö Leinon rakkaustarinan. Sarjan käsikirjoituksen ovat tehneet Taina West, Leena Virtanen ja Heidi Köngäs. Heidi Köngäs on myös kirjoittanut tänä vuonna ilmestyneen Hertta Kuusisesta kertovan kirjan Hertta, jonka varasin kirjastosta heti, kun olin nähnyt sarjan.

Punaisen kolmion tapahtumat sijoittuvat vuosien 1934 ja 1948 välille. Paitsi rakkaustarina, draamasarja on myös kuvaus Suomen historiasta kyseisenä vaaran vuosiksi kutsuttuna ajanjaksona. Tarina alkaa Moskovasta vuonna 1934, kun Hertta Kuusisen isä Otto Wille Kuusinen komentaa Hertan Suomeen takemään maanalaista puoluetyötä. Hertta lähtee Suomeen ja jättää 9-vuotiaan poikansa Juran (Juri) lastenkotiin. Hertta on ajatellut palata Suomesta Moskovaan puolen vuoden kuluttua, mutta kun hän jää kiinni Suomessa, hän saa lähes viiden vuoden vankilatuomion.

Hertta vapautuu vankilasta vuonna 1939, minkä jälkeen hän tutustuu Yrjö Leinoon ja he rakastuvat. Leino on kuitenkin naimisissa. Vapauduttuaan vankilasta Hertta ei haluakaan lähteä Moskovaan vaan jää Helsinkiin.

Hertta Kuusista ja Yrjö Leinoa esittävät näyttelijät Vappu Nalbantoglu ja Eero Aho ovat hyviä rooleissaan, samoin pidin ompelijatar Martta Koskista esittävästä Emmi Pesosesta. Televisiossa esitettiin joulukuun alussa dokumentti Ompelijatar, joka kertoo ompelijatar Martta Koskisesta. Se pitänee katsoa lähiaikoina Yle Areenalta.

Tanskalainen draamasarja Vallan linnake on edennyt kolmannen ja viimeisen tuotantokauden jaksoon 7/10. Me emme katsoneet sarjaa aikanaan, kun se esitettiin ensimmäisen kerran, mutta kun siitä aloitettiin uusintaesitykset, olemme nähneet jokaisen jakson. Sarjan pääosissa on kaksi vahvaa ja kiinnostavaa naista: puoluejohtaja ja pääministeri Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) ja toimittaja Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen).