20201105_134350.jpg

 

Porvoo Linnamäeltä nähtynä Albert Edelfelt.jpg

Porvoo Linnamäeltä nähtynä. Yllä oleva kuva otettu marraskuussa 2020 ja alla Edelfeltin elokuussa 1892 maalaama teos.

Tänään tein Leilan kanssa kävelykierroksen Porvoon Linnamäellä ja sen ympäristössä. Reitin varrelta oli komeat näkymät vanhaan Porvooseen ja erityisesti Porvoon tuomiokirkkoon. Linnamäki on mielenkiintoinen historiaa henkivä paikka vallihautoineen, niiden yli kulkevine siltoineen ja mäellä risteilevine polkuineen. Paikalla on tutkimusten mukaan ollut asutusta jo 800-luvulla ja Linnamäen historian on myös nähty liittyvän tanskalaisten Uudellemaalle tekemiin ristiretkiin vuosina 1191 ja 1202. Mäellä on säilynyt joitakin rakenteita, ja niiden uskotaan olevan 1300-luvun loppupuolelta. Kuntoiluun paikka sopii hyvin, sen verran korkeuseroja sieltä löytyy.

Albert Edelfelt maalasi eri puolilla Porvoota. Porvoo Linnamäeltä nähtynä, jonka Edelfelt maalasi elokuussa vuonna 1892, on varmaankin hänen tunnetuimpia maalauksiaan. Linnamäellä on opastaulu siinä kohdassa, jossa maalaus on tehty. Sama mänty on edelleenkin paikallaan, vaikka sen näkyvissä olevat juuret ovat aika tavalla vähäisemmät verrattuna Edelfeltin maalaukseen. Kauppaneuvos  Satu Tiivola osti Porvoo Linnamäeltä nähtynä -maalauksen Vuoristo-Yhtiöt Oy:lle vuonna 1985 Hagelstamin huutokaupasta, ja nykyään teos on sijoitettu Haikon Kartanon Keltaiseen salonkiin.

Edelfelt maalasi myös porvoolaisia katunäkymiä sekä kaupunkia Näsinmäen suunnasta; Porvoo Näsinmäeltä nähtynä ja Porvoon joessa uivia poikia on maalattu Näsinmäeltä. Suurimman osan Suomessa maalaamistaan teoksista Edelfelt kuitenkin maalasi Haikossa, jossa hänellä oli ateljee ja jonne hän palasi maalaamaan joka kesä kuolemaansa saakka.

Tämä onkin oiva tapa tavata ystäviä korona-aikaan. Samalla kun kerrotaan kuulumisia, voidaan katsella maisemia ja nauttia ulkonaolosta ja liikunnasta.

 

20201105_131742.jpg

20201105_133256.jpg