DSC05340a.jpg

Kuva Lake Worthin katumaalaustapahtumasta viime viikonlopulta.

1900-luvun alussa Palm Beachin piirikunnassa asui jo joukko suomalaisia. Ensimmäisinä suomalaisina Floridaan saapuivat rikkaiden newyorkilaisperheiden palveluksessa olleet sisäköt, jotka tulivat isäntäperheensä kanssa tänne talven viettoon. Myöhemmin eläkkeelle jäätyään monet heistä jäivät asumaan tälle alueelle. 1930-luvulla eri ammateissa toimivia suomalaisia muutti tälle alueelle lisää. 1930-luvun puolivälissä suomalaisia alkoi olla täällä jo niin paljon, että he perustivat vuonna 1935 Suomalaisen Klubin. Klubilla järjestettiin tansseja, iltamia, ja muita huvitilaisuuksia.

Kun toinen maailmansota syttyi, Suomalainen Klubi keräsi rahaa muun muassa Punaiselle Ristille. Ilmeisesti klubissa tuli erimielisyyksiä siitä, mihin keräyksillä saatu raha tulisi käyttää ja tästä syystä tammikuussa 1944 ryhmä jäseniä erkaantui Suomalaisesta Klubista ja perusti Finnish Worker’s Educational Clubin. He ostivat tontin ja rakensivat Lehto Lanelle Lake Worthiin vuonna 1946 oman rakennuksen, Kenttähaalin, jonka nimi muutettiin vuonna 1996 Kerhotaloksi. Samalla klubin uudeksi nimeksi tuli American Finnish Club.

Suomalaiseen Klubiin jääneet jäsenet antoivat tammikuussa 1944 myös uuden nimen klubilleen. Siitä tuli Suomalainen Turistiklubi, ja se järjesti muun muassa tansseja ja huvitilaisuuksia. Niitä pidettiin aluksi torstaisin, koska torstai oli Palm Beachin rikkailla palveluksessa olevan palvelusväen vapaapäivä. Myös sunnuntaisin järjestettiin tansseja, ja Suomalainen Turistiklubi keräsi rahaa Suomen sotaorpojen rahastoon. 1940-luvulla lähetettiin Suomeen säännöllisesti rahaa Help Finland -järjestön kautta. Aluksi kokoonnuttiin vuokrahaaleilla, vuonna 1949 Turistiklubille valmistui oma haali ja vuonna 1956 sen viereen rakennettiin uusi suurempi sali. Nykyinen Suomi Talo - Finland House valmistui vuonna 1992.

Vuosikausia suomalaiset ovat kokoontuneet täällä Suomi Talossa ja Kerhotalossa. Vuoden 1944 eron jälkeen jokainen täällä asuva suomalainen valitsi puolensa; käytiin vain joko Suomi Talossa tai Kerhotalossa eikä vahingossakaan menty toisen talon tilaisuuksiin. Nykyään hyvin harva taitaa edes tietää tai muistaa, mikä aikanaan aiheutti kahtiajaon. Lapin Kansan pääkirjoitustoimittaja Petteri Holma kirjoitti huhtikuussa 2014, että Floridan suomalaisten riitelyä on selitetty sillä, että siirtolaisiksi päätyneet ihmiset ovat rohkeita, päättäväisiä, sitkeitä mutta myös itsekkäitä ja että he ovat tottuneet tekemään niin kuin itse tahtovat. Holma jatkaa, että edellä mainitun kaltaisten ihmisten sijoittamisesta saman kerhotalon katon alle seuraa ”kukkotappeli, kanakiistely ja sekahakusota”. Lopuksi hän kuitenkin pohtii, että ovatko Floridan suomalaiset sittenkään sen riitaisempia kuin kotimaahan jääneetkään. Esimerkkinä hän kertoo kuulleensa lappilaiskylästä, josta ”löytyy hädin tuskin elämää, mutta kylläkin kolme metsästysseuraa”.

Antti Tuuri kirjoittaa Ameriikan raitti -romaanissaan myös kerhotalojen riitaisuudesta: ”Ottoa puheemme naurattivat. Se kertoi Rinteen olevan täällä kovimpia aatteenmiehiä, kommunistihaalin puuhamiehiä, joka ei suostunut kusemaankaan Lantanan Turistihaalille päin, koska sen mielestä sinne kokoontuivat vain ne, jotka Suomessa ja Amerikassa olivat petkuttaneet rehellistä työmiestä, kavaltaneet veroja ja huijanneet asiakkaita. Taisto kertoi meidän aina istuvan Lantanan Turistihaalilla mummojen kanssa marjapussia pelaamassa.”

Esa Hakala, joka muutti 1970-luvulla perheineen Floridaan, kirjoittaa muistelmakirjassaan Kaksi maailmaani, että heidän kotinsa lähellä Lake Worthissa oli kommunistihaaliksikin kutsuttu Kenttähaali, jossa järjestettiin lauantai-iltaisin tansseja ja sitten Lantanassa oli toinen haali Turistiklubi. Siellä kokoontuivat omasta mielestään paremmat ihmiset, jotka eivät sopineet saman katon alle kommunistihaalilaisten kanssa kokoontumaan ja juhlimaan.

Sen viiden vuoden aikana, joina me olemme Antin kanssa täällä viettäneet talvia, on jo jonkinlaista orastavaa yhteistyötä ollut havaittavissa näiden kahden haalin välillä. Muun muassa lettuaamiaisia ei enää järjestetä samana lauantaina niin kuin vielä viime vuonnakin tapahtui. Toki vieläkin muun muassa tansseja järjestetään samoina iltoina eikä silloin väkeä välttämättä riitä molempiin haaleihin. Me olemme käyneet molemmissa haaleissa erilaisissa tilaisuuksissa ja näyttää siltä, että useimmat ihmiset mahtuvat jo käymään molemmissa paikoissa.

Lähteet:

Amerikan Uutiset - Uutisarkisto, 6.2.2014 - Amerikan Suomalaisella Turistiklubilla toimintaa jo 70 vuotta.

Esa Hakala. Kaksi maailmaani. 2011.

Antti Tuuri: Ameriikan raitti. 1986.